Tak jugak...tiap-tiap hari hadap buka dgn sahur sorang2 lama2 jemu pulak rasa. Nak masak hebat2 sorang2 ni aduhai malasnya. Jadi google je gambar. Nampak sedap. Jadilah... Tak dapat jamu tekak, jamu mata pun ok. ;)
Sahur pagi 7ramadhan. Alone. Tak sampai hati nak kejut imtinan bangun teman. Hahaha...Tumbuk ikan bilis,bawang merah bawang putih,campak nasik.
Makan dgn dada ayam bakar. Perap ayam dgn garam,kunyit,rempah kari kambing adabi siap2 pukul 5 petang. Bungkus dalam aluminium foil. Nah dok diam2 dalam fridge. Kul 4 campak dalam kuali ajaib, api perlahan 15minit siap. Juicy gitu.
Buka : masak lemak kuning udang+ikan goreng+ulam. Tak lupa ephyra. Lauk airmata lagi.
Lately banyak je benda nak makan. Nafsu makan bulan puasa mmg macam ni agaknya. Hari sabtu hari tu g shopping kat tesco, dapat voucher rm16 KFC, ponnnn boleh menjejeh liur. Padahal KFC je,taste budak2 sgt ni.
Pastu tengok iklan Maarybrown kat tv, macam apesal sedap sangat pulak nampak ayam marrybrown ni? Dah satu hal pulak. Macam ternampak2 je ayam berjoget lambak depan mata. Dahla dekat je dengan umah ni. Drive 3 minit dah sampai...untung la puasa kan.. ;)
Dua tiga hari lepas, Mr.Faris outstation, tengah2 whatsapp dgn dia boleh pulak ternampak2 nasik minyak depan mata. Sesuatu sangat nih. Tanya dia...abang ada rasa teringin nak makan nasik minyak tak? Mestilah nak kan.. Pastu pk nak lawankan dengan lauk apa ek. Kurma ayam macam tempting. Tapi serius, saya mcm tak reti sangat nak makan kurma. Taktau kenapa. Tambah2 kurma ayam. Memang tak bertambah la jawabnya. Lepas makan mesti nak ada rasa loya....errr camana la Mr.Faris bole habiskan ayam kurma sampai 2,3ketul?
Petang-petang duk saje2 meng-google2 jumpa rendang. Macam sedap kan? Tapi nak rendang ayam. Tapi tak tau nak buat. Selalu sangat teringin nak makan rendang yg sedap. Kan org selalu cakap rendang tu sedap,maveles,etc kan? Authentic malay dish kottt...takkan la tak sedap. Dulu kat KL selalu jugak teringin nak makan rendang, singgah beli tepi jalan. Kan kat tepi highway mrr2 banyak org jual lemang ngan rendang tak kira musim. Raya cina pun ada jual. Deepavali pun jual. Raya haji pun ada. Aidilfitri pun ada. Tak raya pun ada. Tapi tak penah jumpa yang sedap. Satu lagi, kalau dapat jemputan kenduri mmg melonjak la nak pegi sebab kat KL most event kawin2 ni ada nasik minyak and rendang. Tapi tu la tak penah jumpa rendang yg sedap.
Err...sedap rendang tu sedap yg macamana ek? Kena pedas ke? Kena manis ke masin ke? Kena kering ke basah ke? Cukup rasa dia tu caner? Sungguh saya tak tau... Dalam family saya baik waktu kecik mahupun sekarang mmg tak penah jumpa rendang la time raya. Mak tak penah masak rendang. Tok nenek pon tak penah...Mak saya Thai origin. Arwah ayah pulak utara origin. Belah atok asal utara.. Kedah. Migrate ke kelantan. Sampai beranak cucu cicit kat sini... Pastu kawin pulak dgn Mr.Faris yg mmg kat umah dia jarang la dpt makan pelik2 mcm ni. Balik2 ayam kicap. Sayur tumis air. Telor dadar. Ituuuu je le. Adik-adik ipar yg kecik2 tu kalau tetiba saya masak lain sikit macam masak lemak putih ke, masak lemak udang ke, asam pedas tempoyak ke...mesti buat muka geli2 macam eiiii...ape ni?boleh makan kewwww??? Hahaha...luku jgk budak2 ni kang...ater dah masak boleh le makan.. Tu belum lagi masak yang eksotik macam sup belut ke...mau pengsan terus budak2 tu...Ha...kalau raya dapat la rasa mi kari,atau nasik ayam,atau nasi arab. Tapi tiap2 tahun pun balik-balik rotate mende sama je. Nama nak merasa rendang tu tak penah la..
Em,resipi rendang banyak kat tenet kan. Tapi tak tau mana yg sedap. Sapa2 kalo ada resipi sedap share pleaseeee...ibu tak mengandung mengidam ni....huhuhu...
p/s : kalau kat thai "rendang" tu goreng tau. Kalau cakap nak rendang ayam maksudnya ayam goreng la.. Rendang telor maksudnya telor goreng...sabar je laaa...
Daughter - Wife - Mom
bila awak bercerita pasal rendang, tiba2 mamilisa teringin same :)
ReplyDeleteHehe...kuasa makanan dibulan puasa ;)
DeleteTu belum letak gambar lg tu kan...hihi
Raya nanti mesti banyak resipi rendang...Kikiki...Mak mentua akak masak rendang ayam sedap jugak, ada dia bagi resipi cuma tak tau letak mana. Yg lecehnya nak menunggu dia masak tu, lama..Biasanya rendang kering tapi akak suka biar dia berkuah sikit baru sedap Dan wajib letak daun kunyit. Aroma dia tu wangi..
ReplyDeleteKak,kalau rebus dulu aym tu siap2 sampai dekat2 hancur aci tak? Pastu gaul sgn kuah rendang?errrr.....nak cepat aje kekdahnye...hihi
Deletehai kak su, kita junior kak su masa mmp dulu. hihi. mak kita kalau buat rendang, beli perencah mak siti tu then ikut arahan belakang pek. gittew. sodap jugak :)
ReplyDeleteOh hai aina...terharu jumpe junior kat sini. Timekasih ye. Ha...kan dh jumpe cara senang tu, blh la try buat nt..hihi..
Delete