Tuesday, July 1, 2014

Al-Rahman & Al-Rahim

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, kembali bertemu Ramadhan.
Salah satu dari beribu2 nikmat yang Allah bagi.
Tak terucap syukur.
Walaupun makin bertambah umur makin byk dosa, makin banyak maksiat, tetap juga Allah bagi peluang untuk bertemu lagi dengan bulan berkat, bulan penuh pengampunan ini. Tandanya Allah masih bagi peluang. Tinggal kita aje nak grab chance ke taknak.

Bismillahirrahmanirrahim...
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Lafaz yang selalu kita sebut hari-hari. Al-rahman dan Al-rahim. Sifat pemurah (rahman) Allah itu lah yang buat kita boleh dapat macam2 jenis nikmat. Tak kira siapa, tak kira perhitungan amalan pun Allah bagi jugak nikmat. Kau mengaku Aku Tuhanmu, ok Aku bagi nikmat dunia. Kau taknak mengaku Aku Tuhanmu,pun takpe aku bagi jugak...sebab Aku punya sifat Ar-rahman.
Muslim ke, non-muslim ke, baik ke,jahat ke, semua dapat nikmat.

Tapi Ar-rahim tu lebih khusus. Lebih bermaksud pemberian kasih sayang Allah kepada orang2 yang dia pilih. Sape dapat yang ni untung lah. Setel "urusan" dia didunia. Dapat nikmat yg orang lain semua berebut nak. Sape taknak kasih sayang Allah? Takde kannn....tapi terpulang pada Allah dia nak pilih sape utk dia sayang. Dan terpulang pada kita jugak macamana kita nak put effort untuk "tackle" Allah.

Suami yang beristeri dua. Walaupun mungkin suami tu dah cuba nak bahagikan kasih sayang samarata, tapi tetaplah jugak isteri yang pandai ambil hati & pandai tackle suami tu yg akan win kan.

Sama jgk mak ayah yang ada anak ramai. Walaupun sayang anak sama rata katanya, tapi mestilah anak yang pandai tackle hati mak ayah tu yg akan win. Maksudnya akan lebih menyenangkan hati mak ayah. Bila menyenangkan hati, senyap2 kasih sayang tu akan pergi lebih pada anak yang pandai ambik hati tu. Hukum alam kot benda2 ni.

Samalah dengan kes kita hamba dengan Allah ni. Nak saling berebut untuk sentiasa dekat dengan Allah. Nak kena selalu "tackle" Allah. Nak kena selalu ikut apa Dia suruh. Common sense. Sapa lagi kuat berusaha untuk dapatkan kasih sayang Allah, dia lah yang akan dapat kasih sayang Allah tu. InsyaAllah...

Pernah tak sepanjang2 hidup ni korang terfikir.... Apesal la Pakcik Mubarak tu kaya sangat?Padehal mesjid pun tak penah jejak?Belagak pulak tu? Takde derrr nak berkawan dgn org takde reta mcm kita ni... Apesal la Bob tu life dia mcm best je? Grad je terus dapat keje. Exam pon slalu score. Mak bapak orang senang. Padehal dulu dia roommate aku takde penah solat pun.

Penah tak ada rasa tak puas hati? Bukan dengki ke apa, tapi terpikir persoalan macam tu. Terlintas kat pikiran. Penah jugak saya dengar orang cakap "tak payahla penat2 aku solat, doa bagai...bukan Dia nak bagi pun. Orang bukan islam tu takde solat2 pun kaya raya jugak,".

Manusia, bila iman tak sekuat mana. Sampai satu tahap sabar dia hilang kalau apa yg dia mintak tak dapat2. Balik pada Ar-Rahman dan Ar-Rahim Allah tadi. Kita kalau boleh nak kejar dua-dua sekali. Biar Allah bagi kita apa-apa nikmat tu bersama2 dengan kasih sayangNya. Supaya nanti nikmat yang Allah bagi tu tak memudaratkan kita esok2. Tak melekakan. Tak menjauhkan kita dari Dia. Ha...tu tanda Allah sayang.

Ibaratnya macam ni...kita pergi mintak makanan kat rumah orang kaya2. Orang tu jemput kita masuk rumah dia elok2, sembang dgn kita elok2, memuliakan kita sebagai tetamu sampai kita tak rasa hina. Ujung-ujung dia bagi sepinggan nasik dgn lauk seketul je. Tapi kita akn dapat suap rezeki tu ke mulut dengan senang hati. Sebab terasa dimuliakan dgn layanan org kaya baik hati tu. Cukup dengan rezeki utk hari tu. Mudah-mudahan akan bertumbuh menjadi darah daging yang berkat.

Cer compare kalau kita pegi menadah mintak dengan orang tapi pintu pagar pun taknak bukak. Aci baling je kot pintu. Nah amik lah...cepat2 blah....bising je!!! Walopon dapat nasi seperiuk besar, lauk sekawah, hati tu sakit. Buat ape kan. Terbantut selera. Rezeki jugak. Malah lagi banyak dari rezeki sepinggan nasik. Tapi rezeki yang tak menyenangkan.

Allahu a'alam.


- Posted using BlogPress from my iPhone

4 comments:

  1. perkongsian santai yang....sungguh bermanfaat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...tq kak.. timekasih jugak rajin akak menjengah ke blog tak seberapa ni. Nanti raya meh cyber eh ;)

      Delete
  2. alhamdulillah..dapat ilmu... mekaseh share yer... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 kak..sy pun dpt byk perkongsian dari blog akak :-)

      Delete