Friday, December 19, 2014

Berlapang Dada


Assalamualaikum.

Lama tak update blog. Rasa banyaknya benda nak cerita. Saya menulis tak kumpul bilangan view tau. Saya menulis bila saya ada masa lapang sahaja. Selalunya saya menulis bila saya rasa saya nak berehat. Rehat sekejap dari tugas-tugas dan amanah harian. Rasa-rasanya semenjak ada anak2 ni, macam tak pernah je update blog depan anak-anak. Hihihi... Selalunya tengah2 malam bila anak2 dah tido baru buka 'notes' kat henfon, taip2 sikit...then copy ke blogger pastu publish. Itupun kalau tak perlu mengemop lantai, update bisnes, atau setelkan kain baju.

Banyaknya nak cerita... Tapi tak best bila update tak bergambar. Hehe.

30/11 - 8/12 : Spend time kat kampung. Jarang dapat balik lama-lama macam ni. Saya balik dgn anak-anak je. Mr.Faris kerja. Niat hati cuma nak tatap wajah mak tiap-tiap hari. Nak uruskan mak dengan tangan sendiri. Pagi-pagi bangun, usai subuh, masuk bilik mak. Mak kat toilet lama. Tiap-tiap pagi Abg Atiq yang akan uruskan mak. Angkat mak masuk bilik air, tukarkan pampers, gosok gigi,mandikan mak, Selalunya tiap-tiap pagi dialah yang akan mandikan mak. Sebab mak tak nak mandi pagi, sejuk kata dia...walaupun ada heater. Abang Atiq dia ada skill melawak. Suka buat kelakar sampai mak tergelak-gelak, baru mak nak mandi...Comel sangat ni ;)

So,sambil-sambil tunggu mak setel dalam toilet, saya kemaskan tempat baring mak, buangkan semut2 dan habuk2 kalau ada. Tukar cadar baru, selimut baru. Bila mak dah siap, abg Atiq angkat mak keluar toilet, saya siapkan mak. Pakaikan baju, pakaikan pampers, pakai bedak wangi2, sikat rambut, pakaikan telekung, dudukkan mak untuk solat subuh. Mak solat kat atas katil je.

Selesai mak solat, saya bukakan tingkap, biar cahaya pagi dapat masuk ke bilik mak. Dapat jugak mak hirup udara segar. Mudah-mudahan memberi semangat untuk mak lebih kuat menanggung ujian kesakitan. Amiiin. Dapat sembang sekejap dengan mak, walaupun hakikatnya sembang sorang-sorang je. Akhir2 ni mak banyak diam. Taknak bercakap. Kita bercakap sampai dua tiga perenggan pun dia diam je. Takde respon. Ntahlah....huhu...tapi mesti dia suka bila anak-anak duduk bersembang dgn dia kan. Harap-harap macam tu lah.

Bila Imtinan&Iman bangun, siapkan pula diorang. Saat paling manis, nanti budak berdua ni akan masuk bilik mak pakaikan bedak kat pipi Tokma. Mak akan senyum...Hehe...comel. Bila mak sarapan, cucu-cucu berebut-rebut nak Tokma suapkan. Mudah-mudahan kenangan itu memberi kebahagiaan buat mak.

Mak cuma mampu duduk baring di bilik je. Dah tak berdaya sangat. Kat situlah dunia dia. Makan di situ. Minum di situ. Cuma menunggu anak-anak membawa masuk kebahagiaan.

Lepas breakfast, saya banyak lepak kat bilik mak. Baring tengok tivi apa semua pun kat bilik mak. Main play doh ke, lipat kain ke,semua pun saya usahakan buat kat bilik mak. Saje nak temankan mak. Niat balik kampung kali ni memang betul2 nak temankan mak. Untuk prepare Lunch @ dinner saya tak join sangat. Join makan je. Haha. Biasanya lunch Kak Khaty & Iqah yang siapkan. Dinner pulak, Cik Ira (wife abg atiq) yang setelkan. So memang banyak masa saya boleh spend dengan mak. Alhamdulillah.. Bila zohor pulak, Abg Amin akan balik kejap dari tempat kerja dia untuk uruskan mak. Angkat mak masuk toilet, bersihkan apa yg patut dan wudhukkan mak. Lepas solat zohor, temankan mak lunch. Tolong carikkan lauk ayam mak, atau tolong buang tulang ikan untuk mak. Sambil-sambil tahan air mata dari menitik. Terkenang-kenang, aku kecik-kecik dulu pun mesti mak tolong buat macam ni jugakkan. Huhu...tak terbalas jasa mak... Lepas tu biasanya mak akan tidur. Lepas mak tidur baru saya masuk bilik sendiri, solat zohor, suap makan anak-anak, dan tidurkan anak-anak.

Petang saya tak temankan mak. Petang untuk anak-anak pulak. Kesian diorang. Sesekali balik kampung mesti nak lepas bebas bermain di halaman. Halaman rumah mak memang luas. Macam-macam aktiviti boleh buat. Ada buai. Ada basikal kecil. Boleh main layang-layang. Boleh main pasir putih,bole kejar ayam dan itik, monyet kecil, kambing, biri-biri, oh....semua ada! Seronok tengok anak-anak gembira dan lepas bebas bermain.

Bila maghrib, abang Mujib pula yang uruskan mak. Saya akan sibuk menyental anak-anak dara dibilik air. Abang Atiq pulak waktu2 macam tu akan sibuk bantu Cik Ira. Dia akan uruskan anak-anak. Cik ira sibuk prepare dinner. Solat maghrib saya kat bilik mak. Lepas solat,ajak mak sama2 mengaji. Mata mak dah tak nampak sangat. Yassin je la yang dia boleh baca lancar, tu pun sebab dah hafal. Kalau yang lain, kena bukak quran besar. Mak dah dinner siap-siap pukul5-6ptg. So lepas isyak, tunggu nurse datang untuk cuci kaki mak. Kalau nurse tak datang, saya atau abg amin akan amik alih tugas nurse cucikan kaki mak. Ngeri jugak sebenarnya. Mak pesakit kencing manis. Luka di kaki mak dah membesar macam saiz sehelai duit RM5. Huhu...moga diberi kesembuhan...

Bila malam, nurse dah balik, time mak nak tidur, rasa sayu je...ntahlah, hati ni rasa sayu sangat. Selalunya tahan la taknak nangis depan dia ke apa. Nanti mana-mana abang akan angkat mak masuk toilet utk tukar pampers. Saya standby kemas-kemas tempat tidur mak. Pastu sikat rambut mak lagi sekali & pakaikan bedak lagi sekali. Sapu minyak dan urut-urut mak sikit2..Sekadar untuk banyakkan sentuhan. Mudah-mudahan lena tidur mak..Bila mak dah baring, dah tutupkan lampu...saya selitkan tasbih kat tangan mak. Kucup dahi mak sambil cakap "tidurlah Ma...tidur lena-lena..."...

Begitulah rutin setiap hari. Setiap hari ulang-ulang buat benda sama. Tapi ajaibnya tak datang rasa jemu. Terimakasih ya Allah memberikanku peluang untuk uruskan mak walaupun sekejap. Walaupun dapat bantu sikit-sikit je sebab kudrat anak perempuan ni tak kuat untuk angkat mak. Perlukan khidmat anak lelaki. Inilah hikmahnya bila Allah meletakkan tanggungjawab menguruskan ibubapa itu lebih berat keatas anak lelaki berbanding anak perempuan. Hanya Dia Yang Maha Arif.

Rindu...rindu waktu-waktu mak sihat...Rindu waktu-waktu mak masih kuat. Sekarang, bila sendiri dah menjadi ibu, baru mengerti hati seorang mak. Baru faham perit jerih membesarkan anak-anak. Baru tahu hebatnya sayang seorang mak. Hari-hari pun terfikirkan mak. Tiap kali mandikan anak-anak, mesti otomatik teringat.."aku kecik-kecik dulu mesti mak buat macam ni jugak". Tiap kali suapkan nasi ke mulut anak-anak, otomatik terfikir "aku kecik2 dulu mesti mak suap macam ni jugak"...oh alangkah rindunya...

Lebih satu minggu kat kampung, melihat susah payah mak, berat dugaan tanggungan mak, terasa ya Allah...hilangkan kesakitannya...kalaulah boleh memilih, saya akan pilih untuk tanggug kesakitan mak. Tapi itu yang nampak dimata kita. Pandangan Allah kita tak tahu macamana. Belum tentu kita mampu tanggung ujian itu. Allah uji orang-orang yang mampu. Allah tahu siapa dia nak pilih untuk diuji. Seminggu lebih yang banyak mengajar erti hidup.

Moga Allah terus memberi ruang dan peluang untuk saya uruskan mak. Walaupun sekejap.

Boring ke? Hehe...nanti mood ceria datang, kita gelak sama2 ok. Sekarang mood sendu (-__-)







- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, November 9, 2014

Most Favourite Activity at Home : BERENDAM!

Semua budak pun suka berendam.. (i guess),
So like Imtinan dan Iman.
Eh, tapi Iman tak suka sangat la air.
Paras lutut dia ok lagi.
Kalau air macam paras pinggang ke dia cannot..
Dia boleh meraung tau.
Nak kena siasat ni kenapa...





Cer tengok Iman...
tak lepas kan dia berpegang kat palang  tu.
Nama dia nak duduk lama-lama memang tak lah,
kesian dia takut air.
Kalau mandi pun sampai sekarang nangis.
Tetiap hari dan tetiap kali mandi pun dia nangis.

Water is a good therapy for kids.
Saya betul-betul percaya teori ni.
Even untuk orang dewasa pun air ni good therapy.
Tak dapat swimming, berendam dalam bath tub pun jadi lah.
Let say kalau kat rumah takde bath tub la kan, 
cuba beli besen besar ke, atau apa-apa yang boleh tampung air yang banyak,
then sediakan satu ruang dalam bilik air untuk 'rendam' anak-anak dalam tu.
Selalu-selalu buat, ambil masa sekejap time mandi petang ke.
Kalau dah malam toksah la. Tu dah bawak bahaya dah.

Berendam kejap je, dalam 20 minit ke ok dah.
Seminggu 2-3kali ke, ok dah tu..
Ape sangatlah 20minit kan... 
Alangkan tengok drama tv3 petang-petang yang satu jam tu boleh?
Kannn dah kena.....hahahaha..

Bagi anak-anak main buih,
buat bubble banyk2..
bagi cawan2 plastik atau apa2 bekas plastik, biarkan anak-anak berimaginasi.
Tengok macamana anak-anak syurga ini cuba cedok air, masuk dalam satu bekas, tuang dalam bekas lain...seronok...sangat seronok..
Belikan binatang-binatang laut yang jenis rubber tu ke,
ataupun rubber duck tu ke...biar terapung, 
sambil-sambil tu ajar anak-anak mengira atau membaca secara sepontan.
 
Thing like...
"whoaaaa...very cute YELLOW DUCKS u got sayang!"
Dua vocabs dapat kat situ. DUCK & YELLOW (secara otomatik belajar warna)

Sambil nyanyi phonic song..
"D...D...D...DUCK!"
Kan freeeee je anak-anak dapat belajar. 
G google kat youtube "nursery rhym song", belambak keluar lagu2 pasal animal lah transport lah, pets lah, macam-macam..
Tinggal rajin dengan idok je nak menghafal..
Bukan apa....kids ni kan,
lesson yang diorang dapat sambil bermain macam ni lebih fun dan lebih senang lekat kat kepala.
Alahhh...nama pun kids kan. 
They wont sit on the chair for 1hour to listen to u teaching them A-B-C right? 
Not even 10minutes ponnnn ;p

Kehidupan sekarang ni susah tau  nak let the kids grow up naturally.
Kekangan cara hidup moden. Nak buat camana kan.
Tambah-tambah kalau yang hidup kat bandar.
Keadaan rumah tu sendiri tak membantu anak-anak untuk membear secara semulajadi.
Rumah macam kotak yang disusun berderet,
ataupun kotak yang disusun meninggi...
Halaman takde...kalau ada pun kecik.
Ruang dalam rumah kecik, ruang luar rumah pun kecik.
So, where else anak-anak nak bermain?

Cer tengok orang dulu-dulu...
Rumah luas walaupun perabot takde pun dari Empire Gallery?
Halaman luas, walaupun takde Ferrari pon kat porch?
Hahahaha..
Anak-anak bebas berlari walaupun tak pakai kasut converse.
Hari-hari boleh berenang kat sungai ,
walaupun sah-sah air sungai tak kaler biru macam sunway lagoon?
Seronok budak-budak zaman dulu...(kita-kita la tu)..

Tapi, no matter how hard the life is, 
tanggungjawab membesarkan anak-anak itu ada kat bahu kita as parents.
Bercakap pung pang pung pang salahkan orang tu salahkan orang ni,
pun tak bagi manfaat apa-apa jugak.
Gunakan kelebihan 'akal' yang Allah bagi untuk makhluk bernama  manusia macam kita ni.
Cuba twist life selagi boleh.
Kena kreatif untuk anak-anak.

Kena. Mesti. Wajib.

Saturday, November 8, 2014

SUSUNATUR PETISEJUK (Bahagian Freezer)

Ok la...
syabas untuk diri sendiri sebab berjaya up entri selama tiga hari berturut-turut.
This is rare. Very rare...hahaha poyo!
Yela bukan senang uiks nak up entri konsisten macam ni.
Taktau la bertahan berapa lama attitude cenggini.
Siap gambar edit bagai.
Tak syabas lagi macam tu?
Tak syabas tak dapatla air freee...haha
Tetttttttt...

Ni gambar freezer kitorang.
Pun gambar lama jugak. Godek-godek laptop nampak ada banyak pulak gambar.
Marilah kita bercerita sikit...

CARA ORGANISE/SUSUNATUR BAHAGIAN FREEZER.
Sama jugak dengan cara saya susunatur bahagian sayur-sayur. [sila klik untuk membaca..gituuu]
1. Saya guna bekas-bekas plastik jugak.
Saya start guna cara macam ni kalau tak silap year 2012.
So lebih kurang dah 2 tahun la kan bertahan teknik ni.
Tu tandanya cara ni sesuai dengan gaya hidup kami anak beranak.
Syabas bete syabas.

Reason guna bekas plastik ni sebab murah. Andaikata pecah pun tak ralat nak buang.
Ganti je baru. Alaaa selalu blh dapat free je pun bila tapau nasik arab.
Tapi biasanya bekas-bekas plastik ni tahan lama la jugak.
ok la..suka la. Nak handle pun senang.

Terpaling best sekali sebab senang nak nampak apa isi dalam.

Dan yang terpaling paling paling best sekali sebab bekas ni jenis yang sama kaler dan sama saiz.
So bila susun tu cantik je kejadiannya.

2. Bahagikan lauk-lauk mentah kepada portion kecik.
Ikut berapa portion sekali masak. 
Eh, ini rasanya semua orang pun buat macam ni kannnnn...
Nanti lauk pun akan kekal fresh.
Lauk-lauk mentah ni kalau duk ulang-ulang keluar masuk peti, lama2 jadi kurang fresh.
Silap-silap boleh kena food contamination.
Newlyweds biasa tak ramai la yg tahu benda2 macam ni, unless kalau mak dah siap2 bagitu.
Hahahaha...
Ingat lagi mula2 kawin dulu (year 2008) , simpan udang dalam peti semua sekilo satu bekas.
Bila time nak masak keluarkan rendam air kejap pastu pelan-pelan cungkil sekor-sekor guna garfu.
Hoih fail sangat rasa bila kenang2 balik..hahaha..
Yela, mana biasa kan. Time anak dara kat umah mak biasa je setengah kilo udang tu sekali masak. 
Mau tak, dah tinggal sampai 6-7 orang, masak pun banyak la.
Dah kawin, tinggal berdua je dengan cik abang, sekali masak paling banyak pun seploh ekor je.

3. Label
Kalau rajin buat la labelling. 
Saya ni pun bukan sentiasa sempat nak tulis label semua tu.
Time free buat. Time tak maafkan je diri sendiri...
Alah, yang masuk dapur pun saya sorang je.
Mr.Faris? Memang takkkk laaaa...hahaha...
Tapi kan, labelling ni membantu sebenarnya. 
Walaupun kata dah guna plastik jenis cerah boleh nmpak terus ke dalam,
tetap bila dah beku, visibility tu kurang.
Especially kalau ayam...mana part peha,mana part dada, mana part kepak,yada yada yada....

Enjoy the picturessss..

 1. Box merah : Bahan-bahan yang takde kumpulan/geng/kawan2..
Contoh dalam gambar tu ada tray putih kecik tu, pastu ada leftover sikit, cheese 3-4keping,etc.

2. Box biru : Ada bekas kecik tersusun kan..Dalam bekas kecik tu adalah daging cincang. Beli sepeket pastu asingkan terus kepada portion kecik-kecik. Kadang-kadang bahagian isi ayam/daging yg dah dipotong kecik pun simpan macam ni jugak. Biasanya guna untuk rencah goreng mi ke, macam tu.

3. MyChef : Tu bekal Mr.Faris bawak pegi keje tu. Hehehe...




 Stok makanan kudap-kudap biasa letak kat tepi pintu ni. 
Dalam proses nak kurangan makanan macam ni sebenarnya. Pelan-pelan kayuh.
Sekarang tengah belaja slow2 buat stok nugget sendiri, donut &karipap frozen sendiri...
Tapi biasalah time constrain kan...huhuhu..


 Ni rupa freezer di hari yang lain pulak. Restock barang basah biasanya dua minggu sekali.
So dua minggu sekali keadaan dalam fridge akan berubah.
Tapi cara penyimpanan maintain. 
Tu nampak leftover banyak kan, huhu..
Ni kalau macam ni biasanya time mak&ayah mertua datang. 
Biasala orang tua kan jenis sayang nak buang.
In a way baguslah bila sayang nak buang tu. Tak membazir.
Saya pulak jenis yang atas meja makan kena kosong. 
Lepas makan time, meja mesti clear. Taktaula kenapa...tapi cannot la tengok kalau ada makanan banyak atas meja. So, kalau time mak ayah mertua ada left over tu saya masukkan dalam plastik terus masuk freezer. Esok nak makan panaskan. Tapi kalau time family Mr.Faris ada ok la tak membazir. 
Niyang jadi lambakan leftover dalam fridge ni bila diorang dah balik.
Takde sape nak makan sudahnya. Lama-lama terpaksa jugak buang. Huhuu. 


 See the lauk pauk mentah ni bila masuk dalam bekas plastik murah camni nampak kemas kan.
Hahahha...matilah, memuji mendiri mesendiri ni..
Ok, cer tengok rapat-rapat...nampak tak dalam bekas plastik tu eceli ada plastik lagi.
Yes, i know so many plastic bags equals to not go green.
T_____________T
Forgive me for this dear earth.

Dalam setiap bekas tu ada dalam 3-5 portion. Contoh la dlm bekas yang label 'ikan kembong' tu kan, eceli ada 5 portion. Each portion ada la dalam 2@3ekor ikan kembong, masukkan dlm plastik, bungkus,then baru letak dlm bekas plastik besar tu.
Paham? Huwaaaaa...nangis nak explain.


Ni ketul ais, pon masukkan dalam bekas plastik jugak. (Zoom in bekas berpenutup hijau tu).
 Saya kan.... cukup la sakit mata kalau bukak petiais nampak bekas plastik ais ketul segedabak besar dalam freezer. Makan ruang pun ye jugak.

Dan, kelapa parut tu adalah kes-kes terpencil tu. Jarang sangat kat umah ni nak ada stok kelapa parut. Biasa beli ni bila nak buat inti kuih ketayap je..Ada lebih, bahagi dua portion, frozen kan. Besok-besok boleh buat lain yg inti kelapa lagi.

Ok,dah tu je...
Penat uiks.

Friday, November 7, 2014

RUANG TAMU : Bench With Drawer

Again, mintak ampun mintak maaf,
tajuk campur2 language.
Nak buat cemana, bercakap hari-hari pun campur aduk macam ni.
T_______T

Ruangtamu kitorang kecik je.
Inilah ruangtamu nilah ruang keluarga.
That's why lah sofa tu semua dah kelabu asap.
Biasala budak-budak.
Mak bapak budak pun sama lepak makan atas sofa jugak.
Hahaha.

Abis dah takde tempat kan.
Meja makan pun kerusi dia jenis cushion jugak.




 Ni gambar lama ni.
Lama sangat dah.
Tapi dulu dengan sekarang sama je...
Tak berubah pape pun.
Hahaha...

Serius malas nak menghias letak bunga frame segala.
Apa?
Bunga?
Pasu?
Nehi nehi nehi....
Malas oii nak berperang dengan anak-anak,
Rumah ni pun ruang kecik je.
Budak-budak pun takde bilik besar untuk transform jadi playroom.
So macam kesian kalau kat ruangtamu ni ada macam2 hiasan,
nanti diorang takleh nak lari-lari.

Ni kat ruang tamu ni jugaklah tempat diorang main basikal motor segala tu.


Ini ruang feveret.
Bench yang dibuat kat tepi tingkap tu play its own role.
Banyak fungsinya.

1. Selalunya kalau tetamu ramai, bench tu akan jadi extra seat. 
2. Kalau nightstop pulak tetamu lelaki ada yang suka tido kat sini.
3. Elemen deko. Tinggal lagi nak kena tambah bantal kecik banyak2.
4. Tempat lepak petang-petang sambil baca buku.
5. LAci kat bawah tu sebagai storage.





Haaa...nilah kegunaan laci tu. Tempat simpan kasut. Ada empat laci semuanya. 
Satu untuk kasut papa.
Satu untuk kasut mama.
Satu untuk kasut anak-anak.
Satu untuk selipar jefunnnn ;p

Hurmmm...banyak benda yang tak kena kat ruang tamu ni eceli.
Tapi sealu buat tatau je.
Kasi pejam mata.
Langsir rosak, sarung bantal tak takde, macam-macam lah.
Nak kena make over sikit.
Tapi bukan sekarang la.
Kena menabung buat beli Hermessss...
Hahahahaha...




Tempat bertenang dan bertendang ;p
 

WE ARE FAMILY

Gitu tajuknya.
Family saya tak ramai. 
Kitorang siblings pun 5 orang je.
Altogether masuk mak ayah kira tujuh orang je la pun.
Kecik-kecik dulu memang lah rasa meriah.
Makan rebut-rebut, main masak-masak sama-sama, main perang pun sama-sama..
Bila dah besar, sorang kat asrama, sorang kat uni, bla bla bla...dah tinggal mak ayah berdua je kat umah.
Bila arwah ayah dah takde lagila sunyi. 
Kalau jemaah solat tu dulu tujuh dah jadi enam.
Sayu je rasa.
Tapi...tu duluuuuu..Haaa sekarang ni bila semua dah kawin..
Dah berkembang dah anak cucu mak&arwah ayah.
Dapat pulak ramai-ramai tinggal sebumbung,
fuhhh meriah.

Alhamdulillah.....

 
K.A.M.I

Sikit kan? Tapi semua dah kawin dah ada isteri dan anak-anak. 
Ni gambar malam raya 2014.
Duk godek-godek laptop terjumpa gambar ni..alahai...rindunye rasa.

Yang nombor satu tu abang sulung, abang apip.
Nombor dua tu abang mujib.
Nombor tiga tu abang atiq.
Nombor empat tu abang amin.
Nombor lima tu kenal tak sape?
Hahaha..
Yang kat tengah tu mak. 

Nak ambik gambar macam ni pun punye susah.
Anak-anak bergantungan di kaki..hahaha.
Tak caya meh tengok behind the scene ;p


Hahaha..yang tengah pegang mangkuk tu Husna, anak sulung abang amin. 
Rapat tu dengan ayah dia.Dia panggil Ba.
Orang sibuk bergambar, dia sibuk nak makan biskut raya atas riba Ba dia.
Atoiii...
Tu yang ternganga tu sape lagi...ratu i la..
Malas nak layan. Biarla dia...
Abang mujib kan dia kata say ni jenis mak yang "touch n. go"..
anak nangis, tepuk2 camtu je,pastu blah...haha..
kurangasam punye abang... Orang dah penat la jaga anak kat sini sorang2.
Sekali sekala balik kampung korang la jagakan.
Imtinan tengah moody dah time ni. Merajuk sebab nak duduk atas riba ayahjib (abang mujib) dia.
Manja sangat Imtinan ni dgn abang-abang guwe..

Kira ok la boleh dapat sekeping gambar walaupun tak berapa elok. Sebab abang apip tu macam Carlos dah renungan dia...Hahaha..

Ni gambar sekarang. Diorang semua ni lah yang jaga dan temankan mak sekarang ni, yang uruskan mak sejak-sejak mak sakit. Kecuali saya dan Mr.Faris la. hehe... Kitorang je yang duk jauh dengan mak. Merantau di bumi Cyber ni. 

Jauh disudut hati, saya sangat kagum dengan jasa dan pengorbanan abang-abang dan kakak-kakak ipar sebab sanggup tinggal bersama demi untuk kebajikan mak. InsyaAllah nanti ada masa nak sangat story pasal diorang ni. Mereka ni anak-anak dan menantu-menantu syurga.. InsyaALLAH...

Thursday, November 6, 2014

Susunatur Petisejuk (Bahagian Sayur)

Kegilaan terhadap susunatur dan dekorasi rumah ni ada dari duluuuu lagi.
Zaman kecik-kecik lagi suka mengemas. Hingus meleleh-meleleh belum reti nak lap sendiri dah pandai nak berkemas rumah. *metafora*. Hahaha...Toksah la percaya sangat. Tapi iye....betul tak tipu, kecik-kecik lagi dah ada perangai macam ni.
Mak kadang-kadang rimas, 
dah kenapa la anak dara nan sorang ni melampau sangat.
Selalu gaduh dengan arwah ayah sebab suka kemas buku-buku dengan kertas kerja ayah, pastu bila ayah tanya taktau letak kat mana,,,hihihi..

Rasanya start darjah tiga macam tu kot, dah ada fefeeling nak hias2 rumah,
nak susun semua benda kasi teratur...takmo sepah2.
Agaknya mak pun mesti stress kan,
yela perangai anak ngalahkan mak...padahal duduk umah mak je pon kan...
lawan tokey nampak???
T________T

Pastu dapat laki pulak satu kepala. Hahaha...sape tak suke? 
Kadang-kadang dia lagi over. Eh samela, kadang-kadang saya yang over.
(Taknak kalah jugak).

Petisejuk umah guwe, kecik je.
Jenis yang dua pintu. Atas freezer, bawah chiller.
Petisejuk owner punya. Sewa sekali dengan rumah. 
Ok,rephrase....sewa rumah fully furnished termasuk peti sejuk ready.

Dulu kan pening-pening jugak nak susun sayur mayur dalam fridge ni. 
Macam-macam cara penah guna dulu-dulu..
Penah jugak guna plastik yang ala-ala ziploc tu, kan ada yg khas untuk isi sayur tu kan.
Tapi leceh. Kadang-kadang bila time jarang masak tu sayur lama-lama dalam tu rosak, dah berbau plastik tu. Lecehnye nak kena basuh, kena keringkan,bla bla bla...
Ke aci buang je? Macam tak go green je kalau buang?

ZIPLOC - sumber dari google

Soooooo.....after almost 6years being a housewife....nilah cara paling feveret takat ni.
Simple. Nak cuci senang. Nak simpan senang. Nak tengok apa ada kat dalam pun senang. 
Nak masak pun senang bawak keluar.
Orang malas camnila , semua benda nak senang2 je...hahaha...


Ada pembahagian kat situ. Yang part laci kat bawah tu buat simpan sayur yang jenis keras. Haha paham tak sayur keras camana? Tak reti ah nak explain. Dia sayur-sayur yang jenis payah rosak.Jenis yang kalau duduk bertindih-tindih pun dia ok je...Jap eh kita tengok gambar dalam dia.

Dalam drawer

Contoh sayur keras : Petai, carrot, petola, timun, bla bla bla. Kira jenis yang tak cepat benyek macam sawi la. Kadang-kadang ada gak tumpang letak pucuk paku ke kangkung ke. Jenis-jenis sayur yang saiz panjang. Terpaksa tumpang sini kejap sebab tempat lain tak muat. Tu cili giling tu pun tumpang jugak tu. Lambatnye lahai nak expired. Tak lalu nak makan dah, kurang best sikit rasa dia.

Dalam bekas plastik besar bukan jenama tupperware ;p

Pun dalam plastik bekas plastik besar bukan jenama tupperware jugak ;p

Dalam bekas plastik besar tu saya letak sayur-sayur yang cepat rosak. Macam tomato, bendi,capsicum,timun yang dah potong, salad,sawi,kobis,buncis, bla bla bla. Idok le lambak semua sekaligus. Kalau minggu ni beli sayur-sayur jenis key ellll, minggu depan beli pulak sayur-sayur jenis kampung macam sawi,pucuk paku,pucuk ubi,etc. Gitule kekdahnya bila ruang storage kecik. Takleh membeli ikut nafsu. Kena pikir tempat nak simpan jugak muat ke tak.




Dalam bekas plastik kecik takde jenama ni pulak saya isikan sayur jenis kecik. Tu tengok contoh, macam tomato ceri, cilipadi,serai, daun limau purut. Sayur saiz kecik ni kalau campak sekali dalam bekas plastik besar bukan jenama tupperware tadi mesti susah nak cari. hujung-hujung rosak....dah membazir. Biasanya ada 4 bijik bekas plastik kecik kat ruang ni. Kenapa tinggal tiga eh? Urmmm...ade la tu kot yang habis stok. 


Sekian, Tu jela pembentangan dari saya. Rajin kalu, saya snap picture lagi.


Lagi satu, sapa-sapa yang tengah hunting for new fridge, go for LG eh. Hehe...Brand lain watatau elok ke tak. Tapi LG ni kitorang pakai 4tahun, tak pernah buat masalah. Jual pun sebab rasa petisejuk tu besar sangat. Sampai tak tau nak isi apa dah. Asyik kosong je...Tinggal berdua je pun. Dulu tamak, beli sebab suka sangat LG side by side ni.. Tapi tak praktikal la duduk berdua je. Kalau yang anak empat lima ataupun duduk ramai-ramai satu family tu sesuai la. As for now, rasanya fridge kecik lagi praktikal. Tapi tetap LG lah jugak...hehe..

Jap google gambar...


Ni la LG side by side tu. Besar kan...yang side lebar sikit tu side chiller. Senang nak isi barang, takyah pening-pening susun. Tapi yang side lagi satu tu side freezer...Ya ampunnnn pening pikir nak isi apa kasi penuh freezer. Especially kat bahagian pintu tu... Hahaha...



Saturday, October 18, 2014

S.A.Y.A


1. Paranoid

Contoh la..hari tu ada customer call nak beli jam. Customer ni lelaki. Call malam-malam pulak tu. Bila tanya encik kat mana ni? Dah on the way rupanya. Ok la...kebetulan takde ape hal pun, meet up je lah kat mamak. Mr.Faris jela yang kuar keta pun. Saya stay dalam keta je. So ushar dari cermin depan. Dapat gak ar snap 5,6 keping gambar customer tu. Kot la... Mana tahu kan. Jam tu mahal gak la...Customer plak call tgh2 malam nak jumpa beli barang bayar cash. Lelaki pulak tu...Uih ngeri, mana tahu kot dah ada geng standby nak rompak kita balik ke....aaaaaaa....nampak tak paranoid giler... Drama betul...haha...

2. Blur

Ada sikit penyakit blurrr di situ. Ada masa saya ni cepat gak pick up. Macam cepat spot something. Tapi banyak masa cepat blurrr. Haish....

Contoh macam kalau orang tanya "eh...ko tak rasa sensitip ke orang cakap ko macam tu?"

Saya? Spontaneously boleh reply "ooo...selalu kalau orang cakap macam tu...tu sensitip ke?"

Nampak tak blurrr tu?

3. Melawak, tapi tak sengaja.
Jujurnya banyak masa saya tak perasan pun saya selalu melawak. Saya tak rasa pun saya buat lawak. Tapi kadang-kadang orang tibe2 gelak. Eh apesal ni???? (Tu pun perangai blur ada jgk tu). Selalunya kat group wasapp kengkawan ke...kat group adik beradik ke...selalu lah terjadi lawak tak disengajakan macam ni.

Contoh macam hari tu kakak ipar saya dia buat joke cakap lepas ni takyah panggil dia Iqah dah...panggil Neelopa je... Pastu isaya cakap la...Neelopa ke Neelopong ni? Pastu semua orang pun pakat duk gelak guling2(metafora)...laaaa dah kenapa? Macam tak lawak pon? Huwaaaa...

4. Kretip tapi tak pandai nak tunjuk konfiden
Ni penyakit bahaya ni. Bila tak konpiden semua benda tak jadi. Betul ni.... Sama macam hal gubah-menggubah la...gubah hantaran ke, buat doorgift ke, gantung2 pelamin ke...selalu sangat ilang konpiden. Tak reti nak convince orang cakap yang apa yg saya buat tu cantik (hahahha perasan kauuu).

Takat ni dah banyak kali gubah hantaran dan dah 4kali DIY pelamin konsep bajet...design hape semua kemain. Dah siap kaler2 bagai. Tinggal takde software je nak design, kalo tak mesti gempak.Tiba tang part nak terjemahhhhkan design tu ke alam nyata selalunya hancus bila ada campur tangan orang lain. Bukanla hancus tak menjadi ke apa. Jadi tu tetap jadi....tapi lari la dari konsep/tema asal nak buat.

Thats why tiap kali nak menggubah hantaran saya kena buat sorang2. Takleh ada banyak mulut dan tangan yang sama2 membantu. Tapi tu lah,kalau gubahan bolehla angkut balik duk rumah sendiri...tau-tau dah siap. Selalunya bila sedara mara tengok hasil yang dah siap tu diorang akan terkagum2... Ok ni bukan sesaja nak up diri sendiri ke apa. Cuma nak cakap nye, walaupun dah selalu orang cakap cantik la perfect la apa la, tetap jugak takleh nak konpidenkan diri sendiri yang apa yg saya buat tu cantik.

Ok macam ni...contohnya kalau buat hantaran ramai-ramai, mesti nanti ada yang tanya eh kenapa tak lipat macam ni? Apesal bunga tak sengetkan ke kanan? Kenapa tak pakai alas dulang? Nanti saya akan jawab...urm...kalau lipat macam tu nanti nampak macam old school sangat...tapi takpelah cube la, mana tahu cantik kan...bunga tu pulak boleh je kalau nak sengetkan ke kanan...sengetkanlah... Ataupun, urm, ntahla...acik ada ke alasnya? Bawakkanlah sekali kita test tengok caner... Padehalllll memang dari awal dah set dalam kepala, gubahan konsep elegant, tak perlu alas dulang kelip2 labuci...Nanti cacamarba konsepnya....

Tengok....dah tau....tapi yet takde konfiden untuk say NO....haipppp.... Samela buat pelamin pon mcm tu jugak. Tapi biasala kita bukan bridal kan...kalau bridal tu lain orang tak berani komplen. Ingat lagi time kawin saya dulu, plan pelamin marroon+white. Nak kain yang berat dan flowy....Sekali kak ipar g beli kain organza pulak...huhu...frust gile rasa.... Kata dia cantik pelamin kain organza... Pastu time kawin adik ipar tu lagila, plan asal nak kaler pastel turquoise+black. Sekali mak mertua cakap takpe dia nak g beli sendiri kain... Dibelinye kain kaler turquoise gelap. Combine pulak dengan kaler krim...Kain jersey tebal tu pulak...agagagaga....abih dah beli takkan nak cancel kan? So ejas punye ejas dapatla jugak hasilkan pelamin tu...cukupla untuk bergambar. Same gak...kang waktu tengah pasang kain segala tu, kejap kak maklong cakap ehhhh scallop buat 4 tak cantik. Kecik sangat. Buat tiga la besar...dah buat tiga, jap kang maksu pulak cakap takyah buat scallop...sekarang orang tak buat scallop...letak je bunga banyak2...aaaaa cabuttt balik....T______T

5. Suka bagi hadiah tapi sedih bila orang tak bagi pun kita hadiah balik. Hahahhahaha...gelakkan diri sendiri. Tu tak ikhlas namanya. Hahaha.... Eh tapi serius...macam kalau birthday adik beradik anak2 buah ipar duai...belah family sendiri ke belah Mr.Faris ke... Saya jenis yang wish tau. Tulis siap2 save dalam note birthday semua family member. Kadang kalau sempat siap beli hadiah segala....takpun order kek ke....Pastu bila time birthday sendiri takde sorang pun wish i??? Huwaaaa...ai is kecik ati u know. Ada sorang je manusia yang tak pernah lupa birthday saya....iaitu....Mr.Faris. Hehehehe...so suwit... *terbelahak jap*

6. Tak peramah
Haaaa....selalu kalau orang menyapa kat blog ke kat fb ke insta ke....selalu org cakap saya peramah. Padehal tak pun....siyesly tak. Saya ni jenis tak reti nak mula. Kena orang mula dulu, lama2 kang baru reti join. Ye ye..emangnya ramai yang bilang aku kok nyombong. Alah tapi benarnya takdela nyombong pun. Just tak tau camana nak mula. Sebab tu kalau kat blog. Jarang sangatla nak drop komen. Sebabnye segan.

Eh tapi saya suka je berkawan. Tapi saya nye style berkawan tu is berkawan jelah...takyah la nak kuar2 outing bejalan shoping ke apa. Pegi holiday dgn kawan2 lah apa...Tak gemar.Sama gak time kat uni pun, kalau nak makan kat cafe ke apa kalau sapa2 nak join jom la. Tapi kalau takde orang nak join pun takde hal, boleh je makan sorang2..lagi cepat siap, sebab takde nak menyembang ke apa kan. Cepat siap, cepat boleh buat keje lain. Gitu...

Ok dah malas dah nak pikir...hahaha...hari minggu tak ramai orang update blog. So kena paksa diri update blog sendiri sebab bosan blog-blog feveret takde entri baru...hihihiho....


- Posted using BlogPress from my iPhone

Nak Cantik Dan Nak Sihat?


#Ni bukan iklan Shaklee tau...hahahaha...

Taun depan kalau takde aral insyaAllah masuk umur 30 tahun dah. Kalau ada aral tu paham2 yo lah... Rambut, muka, tangan, kaki, kulit, perut, semua dah rasa lain macam.

Baju seluar semua sendat2. Jeans yang mmg beli khas tuk pakai time pregnant 5-8 bulan tu biasa lepas besalin takleh pakai dah. Loose giler2. Lepas je besalin terus lipat2 simpan... Ini sekarang bila try sarung jeans tu selesaaaaa sgt rasa. Sedang elok je. Hoiii tensen oiii. Cek berat naik 8kilo dalam masa sebulan!! Terus kena darah tinggi. Hahahaha... Eh boleh gelak lagi ? T________T

Memang pencapaian terlampau hebat sangat ni boleh up berat sampai 8kilo sebulan! Kalaulah nak turun pun semudah tu....

Ok la....frankly....saya bukan type yang jaga badan jaga muka segala. Ala kadar je. Nama nak kuar rumah dengan dress shawl segala jauh sekali. Walopon suka tengok orang lain pakai gojes2, tapi diri sendiri adalah mahalas. Haha. Sebab tu saya tak suka attend event. Rimas tau. Dress pun ada dua tiga helai buat stanby je, kot-kot ada night wedding ke apa...ulang je lah pakai yang sama...bukan ada orang kenal pun. Hihi...

Kalau boleh attend event pakai jeans haaaaa cek suka sangat. Saya memang suka jeans. Rasa selesa. Kawan2 yang kenal saya lama taula saya ni cemana. Jubah hitam+jeans kat dalam+tudung turkey/bawal. Tu je outfit den. Haha...Jubah hitam memang banyak. Ni pun sejak2 duduk rumah, banyak dah let go. Suka pakai jubah/abaya hitam yang besar, pastu kat dalam pakai jeans. Kasut flat/sport shoes. Suka gile3... Rasa bebas berlari ke hujung duniaaaaaa.....

Jiwa masih remaja walaupun umur dah tak remaja. Gituuuu....

Tp Mr.Faris sekarang ni tak berapa kewlll sangat dah. Tak berapa pandang round neck & jeans dah... Asik la sikit2 nak sarung slack. Pastu t-shirt nak ada kolar je...eiiii x best la bang... Tak best. Dah tua katanya....haha

Eh lari topik rasa ni....

Ok now cite pasal produk bersih2 muka...Dulu2 saya pakai SKII. Best je. Tp sbb kulit byk jeragat, kena tambah itu tambah ini...hujung2 cecah riban jugak. Pastu diri jenis tak konsisten guna produk. Hasil tak kemana...boleh la rasa best bila pakai. Tp kecewa sbb jeragat x hilang. Dah cemana nak ilang pakainye tidak pun... If can afford, skII memang best pun. Tp tak la miracle sangat.

Ni dua minggu ni tukar set muka Nour Ain plak. Tegok la cemana ada perubahan ke tak. Dah dua minggu pakai. Essence SKII still pakai lagi. Cuma pencuci dengan krim je guna set Nour Ain ni. Mula2 pakai macam best. Dah masuk minggu kedua ni macam balik pada asal je...macam kusam balik. Entahla...tengokla cuba lagi sampai habis satu set... Hoiii cemana nak muka chantek macam emma maembong niiiiiiii....grrrrr....

Ha, tapi Nour Ain ni day cream dia cam hazab je. Hahaha...macam kesat & payah nak apply kasi rata. Pastu kaler oren & x berapa nak blend dengan muka. Agagaga... Lepas apply tu rasa rimas nak bernapas..kadang2 kalau rimas sangat amik air tepuk2 kat muka baru rasa lega sikit...eh macam2 hal la kau ni Sumayyah...pakai je la...ok takpe kita think positif. Wellll....kata beauty is pain...hahaha... Tapi night cream dia best. Bila apply tu boleh rasa anjal kulit especially tang pipi uolssss...haha...lagi best parut2 jerawat lama yang hitam2 tu pun pudar...tapi kulit tak menggelupas tau. Tu yang best tu...

Supplement untuk kesihatan dalaman pulak takde ambik apa2...last year,mid 2013 ke macam tu ada try Ephyra..best la. Rasa dia pun sedap. Pastu senang pulak tu. Macam kalau nak travel ke, senang la sbb pack dia kecik2...tengok orang2 sekeliling mcm nampak la kesan. Kazen mazen, kawan2 semua ckp best. Tp tulah hari tu try 2kotak belum rasa kesannya...dah terus rasa malas nak continue...sbb mahal kot...hahahaha...

Gaya makan. Haaaaa yang ni takleh nak ubah lagi. Tak mampu la nak diet. Kejap kang lapar. Pastu bila makan tak reti nak sikit-sikit. Ikutkan kat umah ni takde tau jajan kudap2 segala tu. Yang ada pun kismis,kurma,badan. Pastu adala biskut cracker macam hupseng ke...jacob ke...tu jelah pun. So bila lapar malam2 takde cekedis nak kunyah... goreng telor mata makan dengan nasik belen dinner, taruk kicap,patah2kan cilipadi sikit. Coooool lah sangat. Lepas makan tidur dengan lena...tak sunnah langsung kan gaya hidup macam ni? Ziana Zain tu makan nasik separuh senduk je tau sehari. Takyah jadi duta slim world pun takpe camtu.... Kak Ziana tolong bagi motibasi sikit kat adik ye...Huhu... Ok kita tukar nanti...kita tukar... Errr kita CUBA tukar...

Bab exercise/sukan/riadhah.....yang ni memang boleh bagi zero mark terus. Tak suka. Dari kecik pun tak suka sukan. Zaman sekolah-sekolah dulu pun mana ada join sport pun. Nama je presiden rumah sukan, tapi takdenye nak participate. Bab-bab planning, organize program, susun jadual latihan, buat modul etc memang terer. Tapi nama nak melompat tengah2 padang, nama nak sanggup tergeliat kaki, terkehel urat segala memang takkkkk. Eh puteri lilin mana layak berjemur tengah panas? Ada satu je sukan yang saya pernah join. Hahahaha...sukan catur. Yang tu terer. Memang pengarah strategi sangat perangai tu. Ye la best ape main catur. Keje duduk dan berfikir. Tu je. Takyah panas2 berpeluh bagai...ada kipas,ada econ, tak ke best tu...nak nampak terer sikit, buat kerut2 kening...kata sukan berpikir kan. Ujung2 kalau tak menang, kalah. Kalau tak kalah, menang. Untung sikit dapat seri... Perangai malas bersukan ni sampai sekarang terbawak2... Sekali sekala ada la layan Mr.Faris main badminton. Main kalau buah elok je terbang suka la. Ni kalau jap-jap jatuh...jap-jap jatuh. Kejap kang pass racket, hands up. Hahaha... Dah tu cemana nak sihat &awet muda cam Erra Pajira? Huwaaaa....

JAP EH NAK BUAT AZAM TAHUN BARU JAP...TAK LAMA DAH NAK MASUK MUHARRAM NI...






- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, September 16, 2014

Sakit Mata


Welll...sakit mata pun boleh buat entri kalau kretip. Kan? Hahaha.

LIMA HARI sakit mata.
Pastu F dia tanya.."Yang,sakit mata in english ape eh?"
"Ntah...eye rash kot..abang kenapa?"
"Takde ape...nak MC,"
"Haluuuu...sape yg sakit mata ni?"
"Haha...in preparation, kalau berjangkit,"

Sesuatu sangat laki den ni ha...wife sakit mata, dia pulak sibuk2 nak apply medical leave?

Eh...by the way, bukan eye rash tau. EYE INFECTION...hahaha...eye infection please... Kekadang kan rasa dem sangat benda2 kecik macam ni pon tatau.

Korang penah tak google cara-cara elak sakit mata dari berjangkit? Saya buat tau...hahaha... Serius, hari mula2 kena sakit mata tu benda paling risau takut terjangkit kat anak2 dan F...Penat kot kalau satu family sakit. Agagaga...

Meh nak share sikit tips untuk elak berjangkit.

Rule no.1 : Mula2 kena terus g klinik amik ubat please. If keje cepat2 amik MC. Sebelum korang buat naya kat opismate ;)
Haritu malas nak g klinik. Mesej adik F, mintak dia prescribe ubat. Senang keje, g beli kat farmasi je.

Rule no.2 : Apply ubat rajin2. Jgn malas. Dua @ tiga hari akan ok. InsyaAllah. Kalau g klinik, biasanya akan dapat dua benda. Satu krim utk sapu dalam mata. Lagi satu eye drop/artificial tears. Lebih kurang je mana2. Drop dlm mata 2jam sekali. Sekali drop 2titik. Bacala direction kat situ..hahaha. Eye drop tu akan buat tekak korang rasa pahit2 sikit. Pahit tapi best. Hahaha. Krim tu pulak jgn culas sapu. Sapu belah malam je sekali. Pastu mata akan rasa tak selesa. Tapi tak sakit pon. Tarik sikit kelopak bawah mata, sapu krim tu dalam mata ikut byk mana korang nak. Best! Hahaha.

Rule no.3 : Kurangkan tenyeh/garu/sental mata. Memang gatal & rasa tak selesa. Tu yang eye drop tu, yelah tu...boleh nolong legakan sikit mata tu. Tapi tak de la ilang terus gatal tu. Kalau tak tahan sangat, tenyeh sepuas2 hati. Lepas tu basuh tangan dengan sabun. Basuh betul2 pleaseee...then lap kering tangan. Everytime after sentuh mata, terus basuh tangan.

Rule no.4 : Kalau rasa2 takleh tahan jugak nak menggaru je, silalah pakai spek itam. Spek itam tu bukan sebab taknak eye contact dgn orang lain untuk elak jangkit ke apa...tapi untuk elakkan tangan sendiri dari tergaru2. Kang dah garu lupa basuh pegang orang lain,bla bla bla...tu yg berjangkit tu...Tak rasa kelakau ke sakit mata, kena pakai spek itam. Jangan pandang mata org yang kena sakit mata, nanti berjangkit...hahaha..

Rule no.4 : Tiap kali lepas pegang mata/kawasan muka sila basuh tangan. Jangan amik mudah terus pegang itu ini.. Ni yg mak-mak ni, jangan pegang anak2 dulu. Basuh tangan dulu, lepas tu baru boleh pegang. Tu pun elak dari pegang tangan anak-anak/ahli rumah. Eye contact takpe. Hand contact tu yang tak bleh..haha...Takpelah takyah salam peluk cium dulu sementara sakit mata tu ;) Elak jugak dari sentuh mata/bahagian muka ahli rumah.

Rule no.5 : kadang2 bila airmata meleleh, lap (tekapkan) dengan tisu tau. Pastu buang tisu tu. Toksah nak selit2 bawah bantal ke tepi kusyen ke...

Rule no.6 : Kalau boleh tidur asing dari ahli rumah. Kalau boleh la...kalau tak boleh pasrah je...cuma time tidur tu takleh nak tido lasak2 la...nak kena beringat-ingat kot kang tergaru mata dalam tidur, pastu dodoi2 anak pulak. Kesian budak2...bapak budak takpe, abaikan je... Kalau tidur asing, tidur sendiri2 best la sikit takyah nak kontrol2...hehe

Rule no.7 : Sabar,istighfar,dan doa... Setiap ujian kesakitan yang datang tu, tak kira betapa susah nak ngeja ke nak menyebut nama virus tu...ia tetap datang dengan izin Allah. Datang untuk menguji, sambil2 menghapuskan dosa2 kecil yang ada.

Doa..yes doa... Doa tu lah yang buatkan saya terkedu jap. Tiap2 malam (sebelum tido) dalam tempoh lima hari tu Imtinan selalu doa "Ya Allah, sihatkan Mama...ya Allah, kakak rindu nak main2 dengan Mama...please ya Allah,". Proud of her. Belum pun cecah umur 3 tahun. Dah pandai mintak dari Allah...Allahu Allah...sucinya fitrah anak2 kan? Mudah-mudahna berterusan kebergantunag dia dengan Allah...

Speechlesss...


Eh, tips dah habislah.
Yang benar;
Bekas pesakit mata
T__________T


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, July 1, 2014

Al-Rahman & Al-Rahim

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, kembali bertemu Ramadhan.
Salah satu dari beribu2 nikmat yang Allah bagi.
Tak terucap syukur.
Walaupun makin bertambah umur makin byk dosa, makin banyak maksiat, tetap juga Allah bagi peluang untuk bertemu lagi dengan bulan berkat, bulan penuh pengampunan ini. Tandanya Allah masih bagi peluang. Tinggal kita aje nak grab chance ke taknak.

Bismillahirrahmanirrahim...
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Lafaz yang selalu kita sebut hari-hari. Al-rahman dan Al-rahim. Sifat pemurah (rahman) Allah itu lah yang buat kita boleh dapat macam2 jenis nikmat. Tak kira siapa, tak kira perhitungan amalan pun Allah bagi jugak nikmat. Kau mengaku Aku Tuhanmu, ok Aku bagi nikmat dunia. Kau taknak mengaku Aku Tuhanmu,pun takpe aku bagi jugak...sebab Aku punya sifat Ar-rahman.
Muslim ke, non-muslim ke, baik ke,jahat ke, semua dapat nikmat.

Tapi Ar-rahim tu lebih khusus. Lebih bermaksud pemberian kasih sayang Allah kepada orang2 yang dia pilih. Sape dapat yang ni untung lah. Setel "urusan" dia didunia. Dapat nikmat yg orang lain semua berebut nak. Sape taknak kasih sayang Allah? Takde kannn....tapi terpulang pada Allah dia nak pilih sape utk dia sayang. Dan terpulang pada kita jugak macamana kita nak put effort untuk "tackle" Allah.

Suami yang beristeri dua. Walaupun mungkin suami tu dah cuba nak bahagikan kasih sayang samarata, tapi tetaplah jugak isteri yang pandai ambil hati & pandai tackle suami tu yg akan win kan.

Sama jgk mak ayah yang ada anak ramai. Walaupun sayang anak sama rata katanya, tapi mestilah anak yang pandai tackle hati mak ayah tu yg akan win. Maksudnya akan lebih menyenangkan hati mak ayah. Bila menyenangkan hati, senyap2 kasih sayang tu akan pergi lebih pada anak yang pandai ambik hati tu. Hukum alam kot benda2 ni.

Samalah dengan kes kita hamba dengan Allah ni. Nak saling berebut untuk sentiasa dekat dengan Allah. Nak kena selalu "tackle" Allah. Nak kena selalu ikut apa Dia suruh. Common sense. Sapa lagi kuat berusaha untuk dapatkan kasih sayang Allah, dia lah yang akan dapat kasih sayang Allah tu. InsyaAllah...

Pernah tak sepanjang2 hidup ni korang terfikir.... Apesal la Pakcik Mubarak tu kaya sangat?Padehal mesjid pun tak penah jejak?Belagak pulak tu? Takde derrr nak berkawan dgn org takde reta mcm kita ni... Apesal la Bob tu life dia mcm best je? Grad je terus dapat keje. Exam pon slalu score. Mak bapak orang senang. Padehal dulu dia roommate aku takde penah solat pun.

Penah tak ada rasa tak puas hati? Bukan dengki ke apa, tapi terpikir persoalan macam tu. Terlintas kat pikiran. Penah jugak saya dengar orang cakap "tak payahla penat2 aku solat, doa bagai...bukan Dia nak bagi pun. Orang bukan islam tu takde solat2 pun kaya raya jugak,".

Manusia, bila iman tak sekuat mana. Sampai satu tahap sabar dia hilang kalau apa yg dia mintak tak dapat2. Balik pada Ar-Rahman dan Ar-Rahim Allah tadi. Kita kalau boleh nak kejar dua-dua sekali. Biar Allah bagi kita apa-apa nikmat tu bersama2 dengan kasih sayangNya. Supaya nanti nikmat yang Allah bagi tu tak memudaratkan kita esok2. Tak melekakan. Tak menjauhkan kita dari Dia. Ha...tu tanda Allah sayang.

Ibaratnya macam ni...kita pergi mintak makanan kat rumah orang kaya2. Orang tu jemput kita masuk rumah dia elok2, sembang dgn kita elok2, memuliakan kita sebagai tetamu sampai kita tak rasa hina. Ujung-ujung dia bagi sepinggan nasik dgn lauk seketul je. Tapi kita akn dapat suap rezeki tu ke mulut dengan senang hati. Sebab terasa dimuliakan dgn layanan org kaya baik hati tu. Cukup dengan rezeki utk hari tu. Mudah-mudahan akan bertumbuh menjadi darah daging yang berkat.

Cer compare kalau kita pegi menadah mintak dengan orang tapi pintu pagar pun taknak bukak. Aci baling je kot pintu. Nah amik lah...cepat2 blah....bising je!!! Walopon dapat nasi seperiuk besar, lauk sekawah, hati tu sakit. Buat ape kan. Terbantut selera. Rezeki jugak. Malah lagi banyak dari rezeki sepinggan nasik. Tapi rezeki yang tak menyenangkan.

Allahu a'alam.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, June 16, 2014

Family Time

Assalamualaikum,

Lama tak update. Lama2 mau bersawang lagi belog ni. Takde bizi mana pun. 2-3hari ni mood ada kelaut sikit. Consider "cheat-days" lah ek. Hehe..

Iman tengah tidur. Imtinan tengah nyanyi. Haha.. Ye, dia on ipad, ikut nyanyi joget2...haha...silalah...selalu pon mcm tu. Penat nyanyi nanti dia pilih video slow motion sikit...kang tau2 dia tdo...

Sekarang 4.19. Lagi 2jam Mr.Faris touch down KLIA. Start esok cuti enam hari. Rasa lain macam sikit kali ni. Padahal baru 2 hari tak jumpa. Tapi mcm dah lama.. Sebab takde quality time kot.

Dekat sebulan jugak Mr.Faris sibuk uruskan hal family dia. Biasala anak sulung... Bukan senang ada adik ramai. Macam2 perangai, macam2 kerenah. Lepas satu...satu...Untung jugakla Mr.F tu penyabar. Saya ni prefer utk tak campur tangan. Bukan malas ke apa. Tapi penat. Haha... Hal sendiri pun tak setel2..Tp tulah budak2 tu kadang lebih suka bercerita dengan saya dari dengan mak ayah diorang sendiri. Ape nak buat. Kenala jugak forward kat abg diorang jgk utk setelkan. Ada girlfriend bagitau kakaknye ni. Nak kawin pun kakaknye ni. Tak cukup duit pun kakaknye ni. Nak topup pun kakaknye ni. Nak pakai henpon pun kakaknye ni. Takpela korang...esok2 dah kawin takde nye nak ingat kakak korang ni kan?kan?kan? Haha..

Dah sibuk sangat uruskan hal famili hal adik beradik, lately tgk Imtinan byk buat perangai. Mcm nak membentak nak merajuk... iman tu ok lagi. Dia mcm biasa la "ada aku kisah" punye org. Haha. Imtinan ni jenis pompuan sikit...hari tu dia sampai taknak langsung kat papa dia. Apesal la... Papa g keje pun taknak salam. Papa balik keje pun dia buat taktau je. Tak teruja macam biasa.

Hari tu saya cuba la becakap dgn dia. Dalam pekat2 pelat dia pun tapi ok la blh jgk paham. Try tanya dia...

"Kakak kenapa selalu taknak papa?"

"Bukan taknaklah..."

"Urm...ok.. Kakak sayang Papa kan?"

"Sayang..."

"Mama?"

"Sayang...sayang semua...sayang papa,sayang mama, sayang baby,sayang tokma......." -the list goes on as always-

"So,kenapa kakak taknak papa?"

"Papa tak sayang kakak.. Kakak sayang papa"

"Papa cakap dia tak sayang kakak ke?"

"Taklah..."

"Habis tu?"

"Urm...papa sibuk...sibuk keje...tak sayang lah tu.."

T________T

Huwaaaa....mcm tu pemikiran budak 2 tahun ye. Sape yg sibuk org tu tak sayang dia...huhu... Ok i think i need to correct her understanding lil' bit... Tunggulah, satu hari nanti...kalau nak becakap dgn dia kena prepare..sbb dia byk tanya. Haha..

So i told Mr.F the story..
Mr. F pun hugged his girl tight. Mintak maaf session lah kiranya. The dialogue goes like this :

"Kakak....papa mintak maaf tau. Papa sayang kakak"

"Ape maaf-maaf nye? Maaf takde ni..."

"Kenapa maaf takde?"

"Maaf hilang dah.."

"Maaf pegi mana?"

"Maaf pegi school lah..."

"Tak boleh maafkan papa ke ni?"

"Hurm...yelah...kakak maafkan... Tapi janji tau jangan buat lagi?"

Ok sayang....we promise u...huhu..
Anak kecil tak pernah menipu. Siap hulur-hulur jari suruh janji "kait kelingking" lagi. Apa yg lahir dari hati dia itulah yg dia tahu. Cuma kami sebagai mak ayah tak tahu macamana nak memahamkan ahli-ahli keluarga yg lain bahawa we need more times to spend with our kids. Macamana nak pahamkan mereka bahawa anak2 kami ni masih kecil. Inilah masa2 penting dlm kehidupan seorang manusia. Macamana nak pahamkan adik2 beradik dan mak ayah mertua yg saya pun banyak kerja jgk sebenarnya walopon bunyinye tak bekerja. Hard. Really.It.Is.

Two days ago, sebelum outstation Mr.F dah pesan siap2. Cuti 6 hari ni dia nak spend betul2 utk ank2. So..... Tlg keluarkan dari kalendar other events.

Baiklah.......... ;)



~US~



- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, June 5, 2014

Hard Time


Saat- saat sukar dalam kehidupan seorang ibu adalah bila anak-anak sakit. Walopon sakit tu cuma demam. Demam je pon. Gelabah lebih.

Tapi caner...gelabah tu dtg sendiri kot. Dtg tak diundang pon. Apetah lagi berjemput. Hikhik.

Imtinan demam ni. Imtinan ni besarkan dia x susah mana. Jrg sakit2..alhamdulillah. (Terimakasih Allah sebab mudahkan urusanku sebagai ibu). Time baby2 dulu yela demam bila lepas suntik vaksin tu. Ada satu kali dia demam teruk sgt waktu umur 7bulan ke kalo x silap. Sampai warded,suction,bla bla bla...ujung2 sign form diacharge je. Biarla sembuh sendiri. Huhu..

Tp lepas dah habis siri suntikan vaksin tu (stop vaksin takat umur 1 year half je) jarang sgt lah dia sakit2. Tp precaution kena ada jgk kan bila ada ank kecik ni. Few MUST HAVE THINGS dlm "first aid box" anak2... Paracetamol yg masuk ikot montot tu. Hehe. Cool fever, dan thermometer. Bekalan mmg kena ada walopon tak guna. Agak2 dah lama tersimpan, buang. Beli baru plk ganti.

Nak jadi cerita.....

Semalam tgh lepak2 dgn Imtinan belah petang. Biasa ptg2 Iman tdo, saya & Imtinan akn lepak ats katil sambil dia baring ats lengan saya, sama2 tgk utube,sama2 main game,tgk ipad,borak,sembang...tibe2 rasa bwh kepala dia panas sgt2. Tiba2 sangat pulak tu. Takde nampak dia penat ke apa..tgh2 aktif ceria gumbira tu badan blh panas.

Zassss amik termometer sumbat kat telinga...39.4... Terus teringat pernah baca kat mana tah kalau guna digital termometer ni kena +1 setiap bacaan. Maknanya 40.4 ke ape ni? Panic button on! Sedang elok Iman bangun terus la ajak dua2 masuk tub mandi. Harap2 turun sikit suhu. Biasa lepas mandi suhu drop. Tapi kali ni tak...turun jadi 39.3 je. Takde makna turun la kalo mcm tu. Blh jadi silap reading ke apa kan..

Bukak2 first aid box diorang, tgk paracetamol montot tu yg lama punye. Sekarang imtinan dah 2years & 8 months old. Stok yg ada utk below 2years old. Allahu...camana nak buat ni. Nak keluar g klinik beli ubat ke tak...

Penambah rempah cerita, Mr.Faris outstation ke Paris. Acaner nak drive sendiri dgn Iman&Imtinan sekali ni? Tak paham jgk knapa dan2 lah Iman petang semalam nak menaaaangis merengeeeeek je keje nya. Apehal la...last2 call cousin yg tggal cheras sana nun dtg cyber tlg beli ubat. Malu gile rasa. Menyusahkan org jauh2 dtg...serius malu. Rasa fail sgt lah semalam. Tp tulah sorang mak mmg akn buang jauh2 malu dia demi anak.

Malam tu mulalah siri rengekan budak berdua ni. Yg Imtinan merengek sbb tak selesa, panas badan. Bila letak towel lembap lagi dia meraung. Nak sapu air zamzam kat muka pun dia marah2.. Iman pulak merengek sbb tdo terganggu bila kakak nangis. Iman tu dahla jenis yg sekali terjaga susah nak tdo balik. Nak mengempeng bru blh lena. Acaner nak ngempeng Iman kalau Imtinan pun nak meriba? Ended up, the whole night budak berdua ni gilir2 menangis.
Waktu ni mmg perlu sgt hasben ada sekali. Huhuhu...

Dlm pukul 3pagi mcm tu suhu dia cecah 40.1... Zaasss masukkan paracetamol sebijik. Tgh2 pg buta tu sms mr.F suh dia mesejkan few cab numbers. Sambil siapkan baju and benda2 penting mcm kad insuran, kad kredit,etc. Sambil Iman & Imtinan meraung mcm kena dera. Agak ni kalau dok Sweden habisla kena dgn social welfare ni..haha..

Mmg plan nak g KPJ mana2 lah. Cyberjaya ni satu kekurangan dia...takde spital langsung2. Paling dekat hospital putrajaya. Hospital kerajaan. Bukan pandang rendah kat hospital kerajaan ke apa. Tapi utk org2 yg mcm kitorang ni spital kerajaan tak praktikal. Imagine eh...bila admitted, agak2 camana saya nak angkut Iman sekali stay kat ward dgn kakak? Dgn ramai2 patient lain lg satu ward tu. Bukan ada sapa2 pun blh tlg jagakan Iman..mmg no choice kena usung sekali.

So...KPJ pleassseeee....one hospital at least @cyberjaya?

Mlm tu sepanjang2 mlm tu Mr.F solat hajat&doa mintak Imtinan sembuh. The only help dia blh buat. Dia kat sana lagi lah risau pagi2 buta wife dia nak ambik cab dgn ank2 kecik lagi pegi spital kan. Dgn mcm2 kes skrg ni...huhu...nauzubillah. Again, sorang mak akan letak bahaya diri sendiri ke tepi sekejap, demi nak dulukan anak. Demi Allah menitik2 airmata waktu tu rindu kat mak...teringat jasa2 dia...huhuhu...

Dah setel semua nak call cab, tgk2 Imtinan dah tdo lena sangat...iman pon. Eh blh plk tdo sendiri? Cek temprature dah drop dari 40.1 ke 37...oh alhamdulillah. Bantuan dari Allah dah sampai rupanya. No more worries of riding a cab alone di pagi buta...No more worries of carrying both daughters alone ke hospital..

Kejap je Allah bagi ujian. Sikit je pun ni. Terus dah gelabah tak tentu arah. Sekejapan jugak Allah nak hulur bantuan, Dia bagi dan-dan tu jgk. Nikmat Allah manakah lagi yg kita nak nafi? Huhuhu....

#tak tahu kenapa cerita ni jadi meleret-leret...huhu...



- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, May 24, 2014

Pengurusan Masa

Assalamualaikum, morning ! :)

Weekend ni mestila sibuk semua org spend masa dgn family kan? Kalau working moms biasanya mesti berpeluh nak setelkan semua housechore on weekend. Basuh baju,iron baju, nak melayan anak2 lagi...nak family outing lagi. Time management adalah penting.

Kalau stay at home moms pulak rasanya weekend la masa yg blh nak rehat sikit kot.. Sikit je lah pon kan...haha.. Yela,weekend suami ada, tidak2 adela yg membantu sikit-sikit..

Tapi kalau work at home moms (WAHM) kejadiannya agak parah sikit ye. Especially kalau yg ada anak kecik. Iolss letewww... Uolss pun sama kan? Hihi... Kadang2 rasa macam kalau kira step (kiraan jumlah langkah) dalam sehari, mungkin yang duduk kat melaka dah boleh sampai ke johor kot...haha.. Kalau tak urus masa betul2 boleh pengsan agaknya...*over sangatlah pulak bunyinya*.

Dulu-dulu waktu kat sekolah (menengah), saya selalu sangat join kem-kem kepimpinan. Boleh kata every weekend ada program. Macam2 jenis nama kem. Kem motivasi,kem kepimpinan,kem latihan,etc. Saya enjoy join semua2 tu. Dulu tenaga kuat. Sekarang dah tua..upsss T______T

Selalunya dlm kem2 mcm mesti ada slot "TIME MANAGEMENT". My feveret slot of all. Haha..nampak tak perangai ni wujud dari kecik lagi.

Nak cerita tapi dah ingat2 lupa segala term..

Selalunya dlm slot time management ni, peserta kena buat list semua aktiviti yg kita buat dalam sehari-hari.. All means all lah. Basuh kasut ke, goaok baju ke, terlentang depan tivi tgk movie hindustan ke...takpe semua tulis...buat list. Meman penuh la list kan...Pastu motivator / penceramah akan draw 4 kolum besarrrr punye kat whiteboard.

Diorang akn buat 4 pembahagian :
1. PALING PENTING
2. PENTING
3. KURANG PENTING
4. TAK PENTING

Then peserta kena tengok balik list aktiviti seharian yang ditulis tadi tu. Pastu try sort out ikut 4 kategori ni. Bila dah setel tu bileh nampak la kolum yang "TAK PENTING" tula yg paling banyak senarainya... Haih.. T_____T

Tu kaedah utk budak2 sekolah. Kalau utk mak-mak budak pun sama lah... Sebab dah terbiasa dgn kaedah sort out ni dari sekolah kan, sampai sekarang terbawak2 perangai tu. Cuma sekarang canggih lagi la... Taip pon kat henpon je... ;) pastu letak emoticon comey2 as mark mana yg penting, yg tak penting, yg kurang penting....bla bla bla...

List under group "TAK PENTING" tu sometimes blh masuk trash terus je...

Pengurusan masa tu sangat penting kan? Setiap malam pun sbel tidur saya buat list dulu kat fon...berderet-deret lost "things to do"...then after sort out mana nak kena dulukan, mana blh kendiankan, baru tidur dgn aman.

Esok bangun pagi2 dah tau dah apa menda nak buat. So flow kerja akn jadi smooth dan cepat. InsyaAllah.

Hurm...ngantuk dah. It's four am now... Babai semua...
Zzzzzzz....




- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, May 19, 2014

Borak Kosong Ajerrr

Asslaamualaikum.

Hari tu bizi sangat. Gedik sgt sape suruh kan. Nak cabar diri la kononnya. Sekaliii....hemekau. Kihkihkih.

Hari tu saje la ada member kepada member ni mintak translate article dari BM ke BI. Paid job la kiranya. Bukan free...haha...So saje la nak giv a try kan. Teringat zaman2 uni dulu, seronok baca journal, article, cases law semua tu. Plus dpt gak duit kocek ;p

Ikutkan deal, due 23/5. Ok la agree. Rasa sempat je, x byk pun..18page je. Kerja mentrjemah artikel ni bukan senang. Especially bila part istilah-istilah yg mcm2 tu. Migrain jgk lah..haha. Sekali lepas 1week ke mcm tu.. akak tu dah mesej mintak siapkan segera, nak terus. Hah???? Saya ckp xblh. Stick to due date lah saya kata. Sbb kalau buat rushing2 no use jgk. Hasil mesti teruk kan.

Dia pujuk2 lagi, mintak awalkan due date. Aaaa dah stress dah. Risau la sempat ke ni. Yg saya ni bukan fulltime translator. Expert jauh sekali.. T_____T Dia pujuk2 jgk, saya ckp xberani janji, tp blh try...tp xberani. Pastu dia kata dia x kisah pun, translete cincai2 je. Yang part cincai tu mmg masalah la tu.

Semalam saya dah siapkan semua. Tp yes, mmg cincai la. Mmg term-term semua tu mengarut2 la. Dah ala-ala google translation je...hahaha. Takpela dah tuannya kata takde hal cincai2 pun. Ha merasala korang baca translation ala-ala melayu indon. Hik hik hik. Pasrah!

Tp tula bila diri sendiri tak puas hati dgn hasil kerja sendiri, rasa ralat pulak nak amik payment. So sy ckp kat akak tu takpela kak...x yah bayar la, saya nak terima payment pun rasa macam alahai...walopon yela bukan salah saya sbb dia yg mintak perawalkan benda tu serta merta. Keep pushing selang sehari ;) comel je...Memang tak sempat la saya nak siapkan kadar serta merta. Sy pun start masuk ofis 11malam sampai 4pagi. Tak kira la keje ape pun, buat gubahan ke apa ke, mmg tgh mlm..Siang saya x kacau time dgn ank2.

Plus kesian jgk kat diorang baca artikel huru hara mcm tu. Nak buat caner... Sory la manyak2..

Tp bila jd mcm ni saya rasa saya perasan dua benda tentang diri sendiri. Selama ni hidden agaknye.

1. Saya jenis yang ikut schedule. Kalo kata due date 23 tu 23 lah. Jgn nk drag perawalkan ke apa. Mmg hasil teruk la jadinya. Sbb saya manusia jenis yg ikut plan. Kalau plan awal tak jadi, plan kedua takkan sebagus plan first. Gitu. So mood pun ada sikit down. Aiyoyoyo...

2. Saya jenis yang buat kerja nak perfect je (kecuali update blog, yg ni semberono sikit)Yang ni mmg tau lama dah. Tp ingatkan selama ni biasa2 je. Rupanya serius jgk perangai perfectionist ni...haha. Itu yg hari-hari nak tgk rumah clutter-free je. Tak agak-agak impian pon. Ingat show room ke apa.

Eh...tp pernah je dpt maintain clutter-free hari tu. Dlm few weeks jugaklah... Tapi kannnnnn ianya p.e.h.e.n.a.t.s.a.h.a.n.g.a.t
T_________T

Dan silalah percaya bahawa manusia biasa yg takde maid kat rumah amatlah sukar nak maintain rumah mcm show room tiap2 hari. Boleh buat, tapi letih. Sbb kan, -ini saya lah- mesti ada sehari dua yang kita nak rest dan keluar sikit dari jadual harian kita...huhu...

p/s : tadi ingatkan nak cerita lepak2 enjoy2 makanan, sekali terpanjang cerita psl ni plk :->

- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, May 15, 2014

Bila Ayah Nak Kawin Lagi

Ye...memang pun mcm tajuk drama astro je ;)

Selalu kan orang kita kalau suami @ isteri baru meninggal kan, pasangan yang masih alive tu kalau kawin lagi, orang sekeliling akn payah nak terima. Orang sekeliling tu macam family si mati like mertua atau ipar duai ke, atau pun anak-anak sendiri.

Selalu sgt dengar ayat dlm drama tv "kubur mak masih merah lagi...ayah dah nak kawin lain? Ayah tak sayang mak ke?" Tu bukan dalam drama je. Realiti pun mcm tu.

Last week ke mcm tu, dapat mesej dari adik angkat. Mak dia meninggal dlm 3bulan lepas. Dia dah kawin tapi tinggal sama2 dgn ayah dia lagi. Sekarang tengah pantang beranak anak sulung. Terus saya jadi tak tau nak jawab apa. Sebab saya tak pernah berada kat tempat dia, so saya takde pengalaman.

Cuma 14tahun dulu, waktu ayah mula-mula meninggal adala beberapa orang yang merisik mak. Perasaan saya waktu tu adelah rasa tak tau nak cakap apa. Geram jgk kat orang2 tu...macamkan takleh ke tunggu lama sikit, ni ayah baru je takde, korang dah sibuk2 nak ambik mak kitorang? Tapi tu perasaan budak2 remaja la.

Perasaan dia adalah, dlm keadaan tgh bersedih, susah nak terima org baru dlm family kita. Org baru tu pulak kita xtau macamana lagi perangai dia. Baik ke, tak baik ke...ok ye, sedikit prejudis di situ.

Tapi kitorang takdela halang kalau mak nak kawin. Sebab arwah ayah pun dah pesan siap2 pasal benda ni. Cuma abang yang nombo dua tu risau lebih...dia cakap kat mak kalau mak nak kawin lagi takpe, tp adik (saya) biar dia jaga. Dia x berani nak biarkan ada lelaki lain duduk serumah dgn saya. Pastu mak gelak je. Hahaha. Mak kata mak tak terpikir pun lah nak kawin. Pastu abang nombo dua tu pun termalu sendiri sebab over pikir....hahaha...

Dulu-dulu waktu saya kecik2, ada jiran saya ni wife dia meninggal. Few months lepas tu dia nak kawin lagi. Pastu anak dia tak setuju. Merajuk sampai sekarang. Dah puluh2 tahun dah, hubungan still x baik. Sebab anak dia xleh terima. Padahal mak tiri nye tu baik je.

Entahlah...saya tak pernah rasa situasi tu macamana. Tak boleh nak komen lebih... Mungkin korang ada pandangan?

Secara pribadi, kalau tanya saya...saya akn cakap takpelah...terima je. Slow2 bukak hati kita utk terima mak/ayah baru. Tentu-tentu lah dia takkan boleh ganti tempat mak/ayah kandung kita yg dah takde. Tapi setidak-tidaknya kita berkorban utk kegembiraan mak/ayah kita yg masih ada ni.

Kadang-kadang kita sebagai anak ni mungkin akn terfikir...... Mak/ayah takyah la risau, kitorang anak2 ni ada. Kitorang akn jaga mak/ayah. Kitorang akn tinggal sama2 dgn mak/ayah. Kitorang takkan biarkan mak/ayah sunyi. Tapi tu kata kita. Perasaan diorang kita tak tau, sbb kita belum pernah tua.

Ada org yg blh teruskan hidup dgn anak2 je. Biasanya pompuan la selalu mcm ni. Tapi ada org yang memang perlukan pasangan utk lengkapkan hidup dia. Sebabnya kenapa tu cuma dia je yg tahu. Mak / ayah ni tak semua benda diorang akn bagitau pada kita anak-anak. Kalau diorang bagitau pun belum tentu kita faham. Untuk betul2 faham sebenarnya kita kena berada kat tempat tu.

Dan, kita anak-anak ni sebenarnya ada banyak komitmen. Walaupun kita kata kita takkan biarkan mak/ayah sunyi. Kota akan selalu temankan diorang. Tapi tak semudah itu. Kita tidur pun bilik asing-asing dgn mak/ayah kita kan? Tambah2 kalau yg dah kahwin. Belum masuk lagi bab komitmen pada keluarga mertua lagi. Takkanlah mak/ayah tu x segan, kita balik umah mertua beraya pun dia kena ikut sama berkampung sekali dgn kita. Tu contoh la...

Tapi tulah, mcm saya kata tadi lah...saya ni tak pernah lalui pengalaman mak/ayah nak kawin lagi ni...so setakat becakap berdasarkan pemerhatian je boleh. Perasaan sebenar org yg lalui benda tu allahu a'alam..

Moga Allah bersihkan hati-hati kita semua dari kekotoran. Moga Allah menjadikan kita hambaNya yang sentiasa redha dgn ujian.




- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 13, 2014

Orang Tengah Bizi Ni

Takleh blah buat tajuk mcm tu. Kiki.
Takde idea. Baru balik dari kampung ni. Balik jenguk mak, alhamdulillah nampak makin sihat dah tu. Dah keluar wad. Yg kelakar nye mak taknak keluar hospital. Suka agaknya bila duduk hospital anak-anak blh teman 24jam kan. Tp anak2 pun kena kerja jgk. Balik sambung buat fisioterapi kat umah je. Alhamdulillah dpt therapist yg blh dtg umah sekali seminggu. Ok la dari nak kena bwk mak ulang alik pegi hospital. Kesian dia la penat.

Alhamdulillah everything is slowly getting back to normal.

Mr.F pun dah nak habis training dah . Lama betul rasa training kali ni. Currently flying this A380 :



Katebang dua tingkat. Ekekeke.

Kadang2 kalau ter-imagine Mr.F kat depan sekali tu ohemgee...camana manusia kecik mcm dia blh terbangkan benda besar mcm ni? Haha kredit to technology la anyway...ilmu sains pun ilmu Allah. Subhanallah...

Selalu jugak guna modal ni : Wah terror abg blh bwk aircraft besar2 mcm ni...takat kemas katil ke, basuh pinggan ke...mesti kacang je kan? ;)
(Ayat sopan utk arah suami buat keje rumah)

Tapi Mr.F pun pandai jgk jawab : Tak terror mana pun yang...abang tukang bawak je. Engineer lagi terror, org yg buat kapal tu lagi lagi lagi lah terror...
(Ayat sopan utk elak dari buat keje rumah)

T_______T

By the way, malam nanti Mr.F punye final check ke Paris. Harap sangat dapat perform elok. Ni dah final dah ni. Lulus yang ini, takyah training dah. Tak sabar nye nak tunggu training dia habis.

Terseksa habis segala jiwa dan raga ni bila tgk dia berkurung je dlm bilik study everyday... Anak-anak pun sampai merajuk kadang2 sbb papa always bizi je.

Mak anak-anak ni pun hampir2 nak merajuk jgk ni...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, May 7, 2014

Jenis Orang

Baru tadi baca entri KAK DI pasal topik 'mengandung' tu.
Sumpah mula-mula tengok tajuk tu sengih kemain lebar ingatkan KakDi pregnant. Keh3..

Sape2 yang tengah menunggu tak pregnant2 tu bolehla baca entri tu.
Saya tak pulak rasa nak copy paste entri tu kat sini. Kehkehkeh.
Tapi nak jugak la ulas sikit2, mandangkan pernah ada pengalaman kan.
Saya dulu kawin end 2008.
End 2011 baru Imtinan keluar. So pernah sangatlah merasa situasi tensen bila orang bertanya tu.
Tapi eceli kan, betul la apa yg Kak Di tulis tu, benda ni depend pada diri kita pun sebenarnya.
Kalau kita jenis yang  rajin sangat duk berfikir benda tu, memang ye kita akan sakit jiwa.
Terlampau banyak pikir, orang tanya niat nak bertanya khabar pun kita boleh jadi sensitif.
Tengok orang lain kawin kendian dari kita dapat baby dulu pun kita sensitif.

google image


Salah kita la dah kita yg pikir negatif. Kan?
Ha....tak ye, takkk... Bukan salah kita. Kita ni dah habis positif dah pun. Tapi kalau kita ni memang celik mata pun dalam masyarakat yang menjemah je kerjanya, memang takde makna nak positif lah. Payah tau korang nak buat istana tepi pantai. Be it sand castle ke, istana batu ke, istana papan ke. Payah. Bukan tak boleh. Tapi payah. Sebab ombak tu selalu ada.

Ni pengalamn sendiri la.... Toksah cakap berbulan-bulan la...Baru dua minggu kawin pun orang dah tanya "dah ada belum?"...Kan...nampak tak. Amboi, apa ada2? Laki ada lah. Nak? Haip... Tapi kan dulu tak terpikir pun yang soalan2 macam tu menyakitkan hati. Serius la cakap, mula2 kawin tu rasa macam ohhhh indahnya dunia, tak sangka ramai betol orang ambik berat pasal kitorang. Tak sangka ramai betul orang yg nak kitorang dapat baby. Wahhh tenkiu korang2 yang rajin bertanya khabar. Gitu. Naive sangat.

Sampaila satu masa tu ada sorang kawan tanya. Junior setahun. Ni budak2 kat law school dulu la ni.
"Kak Su tak tension ke pegi sana org tanya dah ade baby belum..eii kalau kita la kita tension tau..."
Tengok. Menjemah sungguh bunyinya.
Yang KakSu nye pulak, bangsa blurrrr.... "Eh kenapa? Kena tension ke?"
"Eiiiiiii kalau kiteee la Kak Suuuu...rasa macam tak sempurna tauuuuu,"

Yes. Dari situ la saya start pandai tension. Kadang terasa diri memang naive tak terpikir pasal kurang lebihnye diri. Nak kata naive tak naive sangat lah. Cuma macam selalu blurr. Bukan lah baik sangat sampaikan tak pandai nak terasa hati ke apa. Saya ni boleh tahan lah jugak sensitifnya. Cuma kadang-kadang ada benda yang kita tak rasa pun benda tu teruk? Tapi rupanya semua orang anggap benda tu teruk eh? Owh ic.... Macam tu lah perangainya.

Percayalah macamana kuat pun tahap sabar korang, deep inside korang akan terasa jugak. Sampai ketahap nak balik raya pun eiyahhhh taknak ah. Sebab takut tak tau macamana nak face sedara mara bertanya. Macamana nak jawab soalan segala. Ujung-ujung diri sendiri jugak lah yg susahnya. Tak taula korang nak percaya ke tak, tapi saya ni pernah la kena sound setepek di hari raya dengan sorang makcik ni yang memang tak pernah jumpa pun sebelum ni. Family jauh2 sebelah Mr.F. Ikut mak mertua pegi beraya kekdahnya. Mr.F dgn ayah mertua dgn geng2 lelaki pegi masjid solat zohor. Tinggal kitorang yg pompuan2 ni. Sorang makcik ni tanya...belum ada isi lagi ke. Padahal kita ni kemain gemuk isi bergumpal2 kat badan ni. Isi lain la tu maksudnye. Pastu MakLong Mr.F jawab "Eh baru kawin je ni..tak sampai setahun lagi," Makcik tu counter argue balik "Oh ye ke...tapi kalau orang lain ni setahun kawin dah ada anak sorang ni." Gelojoh benor makcik ni. Hahaha. Hatiku menangis.
Saya ni diamkan je la. Silakanlah makcik. Tak berbekas pon. Pastu dia sambung lagi, "Orang lelaki ni kena cepat2 ikat. Tambah suami keje macam tu, pantang ada peluang tu...."

google image

Oh terimakasih makcik atas nasihat. Berguna (lahhhh) sangat nasihat makcik tu. Saya tak tau kalau ada hati manusia bernama perempuan atas mukabumi ni yang tak bernanah dengan nasihat makcik tu.

Tapi hujung-hujung semua tu akan balik pada kita jugak. Kalau kita jenis yang dengar je. Takyah simpan lama-lama dalam hati. Kita jgk yang senang, yang bahagia. Maksud takyah simpan lama-lama dalam hati tu adalah takyah nak biar cakap-cakap negatif tu mempengaruhi kita suami isteri dalam nak buat keputusan untuk hidup kita. Contohnya ; cepat-cepat ambik anak angkat sebab tak tahan orang mengata takde anak. Atau pun cepat-cepat suruh laki kawin lagi sorang sebab tak tahan orang mengata. Tak salah nak ambik anak angkat. Tak salah nak suruh laki kawin lagi satu (iye ke ni tak salah?hahahaha).Tapi takyah la buat sebab tak tahan dengan mulut orang.

Cakap-cakap yg macam ni memang kita akan ingat lama pun. Buktinya ni ha...dah masuk tahun keenam kawin pun macam tak hilang-hilang je lagi memori di hari raya dengan makcik tu? Tapi cukup takat tu jela. Janganlah kita nak pikir2 sangat benda tu sampai rugikan masa kita nak bahagia-bahagia dengan laki pulak. So work hard utk tukar cara kita berfikir ok.

Kita takkan boleh pun nak ubah cara diorang berfikir, cara diorang bercakap. Dah memang jenis diorang macam tu. Ke rasa-rasa boleh korang kumpulkan semua-semua tu bagi ceramah? Tak kan.. Pilihan yg kita ada cuma satu je, ubah cara kita berfikir. Nak ubah orang tak dapat. Ubahla diri sendiri. Tu je la pun yg terdaya.

Stay strong ye kawan2 :)