Thursday, February 23, 2012

Tips Sebelum Bercuti

Assalamualaikum..salam kasih sayang untuk sahabat-sahabat kamarsufi..semoga Allah sentiasa merahmati kalian. Kali ni saya nak kongsi tentang persediaan asas sebelum bercuti. Ramai org lupa yg asas sebab selalu nampak yg best2 je..tak cakap org lah,saya sendiri pon pernah lalui juga pengalaman tak best beberapa kali..terutamanya waktu ke egypt dulu. Tapi tulah org kata experience is the best teacher kan..yes,true. I learnt somthing ~~lot of things~~ from experience..
*********************
1. Weather
-Sila semak keadaan cuaca sebelum book flight. Tak semestinya untuk percutian ke luar negara je. Bercuti kat Malaysia pun kena check on weather jgk. Contohnya,adalah tidak sesuai untuk bercuti pada musim hujan. Bergantung kepada musim juga sesetengah pusat peranginan (contoh : Pulau Perhentian) akan ditutup. Jadi untuk elak pembaziran duit,semak betul2 dulu.
Semak juga keadaan cuaca sekurang-kurangnya seminggu sebelum tarikh penerbangan. Ini mungkin lebih sesuai untuk percutian ke negara empat musim. Ini blh membantu kita menyediakan pakaian yg sesuai mengikut suhu setempat.

2. Passport
Ok. Ini penting. Just want to share my own experience. End of December last year,mr.faris went to Rome for work,me & lil' imtinan planned to tag along. On the day buat passport untuk Imtinan tu ramai sgt org,so malas nak tunggu, we decided to collect the passport next day. Pastu,adala something came up,so bertangguh-tangguh,sampailah 3hari sbelum bertolak. Tp rupanya that remaining 3days tu public holiday - imigresen closed!- ternganga je lah jawabnya.. Luckily,flight ticket belum beli lagi :-)

3. Visa
Ini juga penting..Jadi sebelum bertolak tu jgn segan silu, call lah embassy,tanya perlu buat visa ke tak. Some states require visa,some not,and other some require certain documents(eg : Australia) . Jadi benda ni kena pastikan betul-betul dengan kedutaan. Oh...boleh jg cek dgn syarikat penerbangan.They are expert on this matter.

4. Medical Box
Eh,tak semestinya bawak box tu. Maksudnya, bawak lah ointment dan ubatan yang perlu yang biasa kita guna. Kalau anda jenis yang cepat kena cirit birit, don't left your chi kit teck aun pil behind (contoh la.....hehe). Kita mesti tau diri kita camana kan. Kalau jenis yg selalu lenguh2 kaki,bawakla minyak mestika sekali..or actifast untuk yg senang kena headache.

Kat tempat org mana nak menggagau cari benda2 tu semua senang2 kan..So that nanti masa yg sangat-sangat berharga kat tempat org tu tak terbuang sebab nak melayan sakit pening tu kan.
Oh,if travelling with babies, dont forget to bring along their paracetamol and get the vaccination according to the place of going. Apa-apa pun consult paed dulu,mintak advice diorang camana..InsyaAllah nanti ada masa kita bercerita tentang travel with baby pulak..(hopefully)

5. The people
Have sometime to google about people of the state. Lain padang lain belalangnya,lain tempat lain orangnya. At least have some basic knowledge about their culture, what is dos and what is donts. Ini penting ye..kalau tak dari awal sampai, hinggalah balik selalu kena tipu je lah..
Urm...basically tu jelah kot beberapa perkara penting yang kalau takde percutian terpaksa dibatalkan ataupun laluilah percutian tu dengan seribu rasa tak best! :-)
Disclaimer : Apa yg saya tulis tu berdasarkan pengalaman saya je. Sekadar nak share,supaya apa yg jadi pada saya x jadi kat org lain..kita kan sahabat. :-) insyaAllah kalau terfikir nak tambah apa-apa saya update balik..

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comment:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete