Tuesday, March 27, 2012

Restoran Sri Ayutthaya Wangsa Maju

Assalamualaikum sahabat-sahabat semua.. Hari ni ber-entri tentang makan lg. Mr.Faris sudah 6hari lepak2 saje di rumah tak bekerja,haruslah berjalan sakan.

Semalam singgah di Sri Ayutthaya kat Wangsa Maju ni. Second time. Mula-mula restoran ni bukak dulu pernah try. Tp tak berapa nak best sgt (may b sbb bru buka) so ni terpanggil untuk try lagi sekali..hasilnya? Alhamdulillah,bolehla..ada yg sedap ada yg tak berapa nak sedap..so-so aje..
Erm...kita tgk kt bawah ye..

Appetizer :
1) Half dozen fresh oyster





-oyster mentah2 tu, served with lemon & special sos dia..masam2 pedas gitu. Ini SEDAP. Walaupun terasa yg oyster dia xberapa nak segar..tp blh kawtim la bila letak sos dia tu..SEDAP!

2. Half dozen Baked oyster





-oyster with apa ntah..mcm2 letak ats oyster tu. sampai xnampak oyster nye.. Ada tepung yg mcm butter prawn punye tepung tu..pastu mayonese ke cheese ntah..taktau nak rasa,dh bercampur2 rasa.. Sedap juga. Tp dah hilang dah rasa oyster tu..

Main Course :

1. Steamed fish with assam thai style.. Lebih kurang gitulah namanya..panjang nau,tak terhafal. Hehe..ingatkan betul steam fish..rupanya tgk..laaaa ikan siakap asam pedas rupenye..hurmm.. Tp boleh tahan la sedap jugak. Sbb siakap dia still fresh,isi manis lg.

2. Tom yam Seafood
Tak sedap di tekak saya. Sbb saya tak berapa suka tomyam merah ni. Kena pulak banyak serai dari lauk lagilah tak suke. Serai penuh dlm pot sampai susah nak cedok isi. Cuma ada sekor udang,seketul isi ikan. Tu je. Pastu cendawan yg dah berbelit2 dengan serai. Last2 tinggal gitu je..tak makan pon.

3. Asparagus goreng.





Ini sedap. Penuh satu pinggan. Asparagus dia besar2.. Tapi rangup. Penggemar sayur would love this,i bet. Ratah sampai habis! Hehe

4. Soft Shell Crab with Crispy Yam





Ini menu wajib kitorang kalau ke Ayutthaya. Kat sini je blh jumpa benda ni. Crispy yam tu mmg crispy sungguh. Ketam tu goreng biasa je tp terasa lemak2.. Akan tetapi...terus terang cakap menu ni lagi sedap yang kat Seri Ayutthaya kat Damansara. Yg kat wangsa maju ni hermmmm... Tak setanding la..hehe..

Air :
Dragon Fruit Juice
Lychee Juice




Kata husband,dragon fruit juice kali ini memuakkan. Ye..kami biasa di Seri Ayutthaya cawangan Damansara..air ni sedap..lain chef lain rasanya kot..

** Overall rate : 3stars.. Suke2 ati je nak rate kan..based on pengamatan kami lah..yes,we are food lover&restaurant finder..jadi membanding2kan restoran nih keja kami la tu..hehe..

So,as my personal opinion (hubby's too)..if you want to try eating at Seri Ayutthaya, i would suggest you to go to Damansara branch. It is much more better than the Wangsa maju's. Dari segi service, kecekapan, layanan, dan makanan.. Seri Ayutthaya kat Damansara lagi bagus. Ini personal opinion k. No harm.

Apapun bersyukur dgn setiap rezeki yg Allah kurniakan..setiap suap nasi yg masuk ke perut adalah rezeki. Sedap atau tidak soal kedua.. Selamat malam :-)


- Posted using BlogPress from my iPhone

8 comments:

  1. terima kasih atas entry ini :)
    hari ni nak pegi makan :p

    ReplyDelete
  2. Jemput..jemput..eh,mcm restorn sendiri plk..hehe..timekasih singgah sini..selamat jamu selera..

    ReplyDelete
  3. Restoran ni halal ke?..Siapa tuan punya restoran ni?...Kita sebagai orang Islam mesti berhati-hati...jangan pakai bedal saje ..tengok pelanggnya bertudung ...terus buat andaian ianya halal...

    ReplyDelete
  4. Restoran ni ada cop halal JAKIM! Takan nak tunggu PAS keluarkan sijil halal kot? Ko sorang je ke yg belajar halal haram? Amjadah betullah

    ReplyDelete
  5. Sang perihatin yang terlalu perihatin. Insyaallah halal, kalo was2 jugak jangan pegi. Agaknye kalo sang perihatin ni pegi oversea mati kelaparan agaknye.

    ReplyDelete
  6. Sang Perihatin macam orang bodoh dan takde akal memberi pandangan..
    kalau sentiasa nak was-was, masak sendiri la kat umah..

    ReplyDelete
  7. baru tepon jakim..mmg takda sijil..so tepok dada tanya iman...

    ReplyDelete
  8. Dulu tahun 90an mmg ada isu ayuthaya ni x halal... Itu yang di atas tu tanya. Jangan lah melanin cepat sangat. Dia bertanya je pun untuk kebaikan bersama

    ReplyDelete