Sunday, April 22, 2012

Bila Diuji Dengan Kesakitan

Assalamualaikum...
Semoga sahabat-sahabat kamarsufi diberi nikmat kesihatan dan kebahagiaan...

Lama tak update,seminggu? Lebih....saya tak sihat..anak dara sorang ni pun tak sihat juga..

Bermula dengan Imtinan selsema,kemudian batuk,dan akhirnya demam. Kemuncaknya bila dia refuse menyusu,sebab tak selesa mungkin. Bila hidung tersumbat, bernafas ikut mulut,mungkin sebab tu tak selesa nak menyusu. Setiap kali menyusu dia muntah. Hasilnya bangun pagi2 saya cek diaper dia kering. Dah separuh panik di situ. Bincang2 dgn husband,terus bawa ke Ampang Putri Specialist Hospital (APSH). Jumpa Paed dia Dr.Nomee Ashikin nih.. Dah biasa dgn dia monthly check up pun. Dr Nomee ni very soft spoken.. Thats why laaaa suka sgt refer dia..Aaa,nanti2 lah cerita pasal doctor plak..hehe..

Cek sana cek sini, ok, ada bunyi kahak kat dada dia. Doc suruh admit ward, case : Acute Bronchiolitis. Saya dgn Mr.Faris dah berat hati. Tanak la budak kecik ni nanti kena cucuk sambung wayar sana sini. Bincang2 dgn doc.

Then the doc explained sikit2, yang what she worries is about dehydration,memandangkan diaper baby kering,baby pun tak buang air besar. So after pantau one night plus nebulizer dan fisioterapi, kalau dia tak boleh menyusu lagi then baru drip water. Akhirnya kami setuju. Admit la ward..Around 12noon. Imtinan tak boleh menyusu selama 2jam sebab nanti nak buat fisioterapi.




Muka budak excited dapat katil. Kat rumah takde baby cot,momma kedekut takmau beli.

The first thing she got is nebulizer. Untuk cairkan kahak,supaya nanti mudah untuk buat fisioterapi.




Benda ni tak sakit. Cuma budak-budak biasalah struggle bila tak selesa. Penatla nurse memujuk,ditendang2 nurse tu. Kesian. Untuk second dose Papa pasang video lagu arab,terus diam je dia sampailah habis session. Nebulizer ni kena buat setiap 2jam,tak kira siang ke malam. Total up brapa kali tah selama 3d2n kat ward tuh.. Luckily she enjoyed it..kalau tgh tido lagi syok dia tido. Kalau tgh jaga,tgk lah..if nurse pandai borak2 dgn dia ok lah. Kalau jenis yg memaksa manjang mmg dia refuse..

Around 2pm nurse datang jemput kitorang pegi bahagian fisioterapi. Ni part yang tak sampai hati. Mula2 masuk bilik fisio tu,mata dah terpandang satu bilik kecik tulis "suction". Dah rasa
Tak sedap hati, kena buat juga ke suction ni? First benda kena buat is yg tepuk2 tu..tepuk tu kuat..sangat kuat dengan tahap bayi. Tapi takpelah pikirkan demi kebaikan anak.. Imtinan pulak menangis meraung-raung. Haila,saya tabahkan hati jelah..
Tapi lagi sakit hati bila budak yang buat fisio tu duk bebel-bebel. At least pujuk2 la sikit baby tu..budak nangis kena pukul kuat2 tu biasa la. 15minit,siap. Terus saya ambik Imtinan saya peluk kuat-kuat,cubalah sedaya apa yang boleh untuk tenangkan dia.

Tak sampai 5minit kena masuk bilik suction. Ahhh..tahan airmata je saya tgk anaknda...huhu. Orang yang sama juga yang buat suction nih. Mula-mula Imtinan kena bungkus satu badan (bedung) dengan selimut tebal. Pastu dibaring mengiring. Sorang tindih badan dia sambil pegang leher dia kuat-kuat (reason : taknak kasi dia struggel, otherwise may cause injury)
Lagi sorang masukkan wayar dalam hidung&mulut dia utk sedut kahak keluar. Taktau la sakit ke tak, Tapi imtinan menangis sampai tak keluar suara. Saya terkedu dihujung katil. Husband yang duk pujuk2 Imtinan. Lama-lama muka Imtinan jadi biru, suara dah tak keluar. Diam terus. Terus budak yg buat fisio tu stop. Hah tau pun panik. Anak orang tu dik..buatla pelan2..jangan harsh sgt k..

Imtinan terus peluk saya, bengkak2 mata dia..dapat bahu saya terus dia pejam mata..lena. Dari pukul 3 tu dia tido sampaila pukul 8malam baru bangun. Ni mesti kes penat sangat ni.

Petang dlm kul 4 doc masuk, kitorang terus terang cakap yg taknak dah buat fisio. Takpelah, biarlah cure sendiri. Doc nampak berat hati. Conclusion nya : kita tgk dulu malam ni macamana. Kalau dia menyusu ok, pagi esok saya masuk lagi tengok kalau dah takde whizzing2 tu dah tak payah buat fosio ye..itu kata doktor Nomee lah.

Malam tu everythig was good. Very good. Menyusu, buang air,semua smooth je. Cuma dia taknak menyusu bila dah tido. Tak selesa barangkali.

Pagi esok, 9pagi doc dah masuk. Bila cek, still ada heavy whizzing. Doc pun pujuk lah supaya buat fisio utk second time. "Kali ni je...i understand it is a trauma for parent. What more for baby kan..tapi, we have no other option. But i would be very2 happy if u agree to send her for fisio again this morning. Only this time. I promise there will be no more fisio after this."

Saya pandang husband. Husband pandang saya.
Kami sama2 pandang doctor.
Ok,we agree. Dengan berat hati.

Tapi husband sempat buat complain, "yang buat fisio tu student practical ke? Nampak tak expert je?"

Doc : oh really? I taktau pulak tu. But it's ok..don't worry,we'll make a request. Nurse. Take note.

Jadi ke unit fisioterapi lagilah kami.. Tapi alhamdulillah kali ni kami dapat staf yang elok perangainya. Takde nak membebel2, tak panik bila baby nangis..Tak tunggu sampai baby tu jadi biru dulu baru nak stop. Sambil buat sambil pujuk, bukan sambil buat sambil mengeluh. Semuanya smooth je walaupun imtinan tetap struggle dan nangis2.


Lepas tu balik ward Imtinan tido,tapi tak dapat discharge lagi,walaupun banyak kahak keluar tapi still ada heavy whizzing. Doc masuk tengok lagi petangnya dan we agreed to nebulizer only. No more suction. Ok,another one more night to spend at the ward,petang esoknya diacharge. Sebelum discharge sempat bawa Imtinan pegi taman kecik kat belakang bilik ni..









Happy face :-)

Sekarang ni momma plak demam,batuk dan selesema..tambah dengan sakit dan pening kepala,sikit2 nak pitam. Sikit2 nak pitam.
Malam ni Papa ke Istanbul, dont know how to stay alone with baby..bila dua2 tak sihat macam ni..huhu..

Allah,mudahkan segalanya..

- Posted using BlogPress from my iPhone

5 comments:

  1. Ololo kesiannya dia. Imtinan cepat2 baik tau. Syafakillah!

    P/s: Kak Su, berkenan kat tudung Kak Su. I've been met few people wearing the same tudung, tapi nggak pernah kutemuinya di kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dh sht dia..tu nama dia tudung denim soft awning. K.su beli kt butik muslimah kt sri gombak. Kazen kaksu pn ada jual,tp online bisnes la,kalo nak k.su bg link.. ;p

      Delete
  2. Sri gombak kat mana? Boleh jugak kalau kaksu bg link. Jazakillah ksu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nt emel k.su ye...nt k.su bg detail =p

      Delete
  3. Alala kesiannya... pernah alami situasi yg sama bila anak kena ITP dulu.. x sampai hati bila 4-5 kali sehari dlm seminggu tu kena cucuk amik darah bukan sikit pulak tu... sabar jelah

    ReplyDelete