Wednesday, March 21, 2012

Kuey Teow Berkuah Ala Kungfu

Assalamualaikum...
Salam sejahtera Salam ukhuwwah untuk sahabat-sahabat kamarsufi..semoga sentiasa dilindungi Allah dari segala keburukan dan dipermudahkan segala urusan kalian.

Entri masak2 lagi kita kali ni..ni masakan semalam. Tengok tajuk rasa nak gelakkan diri sendiri..Asal kejadian nak masak kuey teow kungfu..tp bahan byk takde,makanya merekacipta la saya semalam..Jadilah 'ala-ala' kungfu saje.. Tepung jagung takde,jagung muda takde,carrot,seafood semua takdo..yg ada cuma ketiow dgn telor je..dgn pak choy&kobis cina..

Pung pang kung kang..tadaaa..siap..terus kasi nama....




Kuey Teow Berkuah Ala Kungfu

Tapi sedap..husband yg try dulu terus dia slurp slurp kan mee tu..mmg sedap kata dia. So saya pun abadikanlah resipi tu kat sini sbb nanti bila nak masak lagi tak lupa..

Bahan-Bahan untuk kueyteow:

1/2 bungkus ketiow (pek kecik)
Air secukupnya untuk celur.
2biji telur
Sedikit minyak

8 ulas bwg putih - ketuk
1 cawan ayam - dadu
2 biji telor
2 sudu besar sos tiram
3 gelas air
4 ketul cendawan butang fresh
1 biji tomato - belah 4
1 pohon pak choy
3 helai kobos cina

Cara untuk kuey teow:

Ketiow tu celur dulu kejap. (Masak air sampai mendidih. Masukkan dlm 2sudu kecil minyak masak untuk elak ketiow melekat. Bila dah menggelegak masukkan kueyteow,celur kejap je,dlm 5-10minit.) Pastu angkat, toskan dan lalukan di bawah air sejuk (air paip) sambil leraikan ketiow tersebut sampai ketiow jd sejuk/suam.

Pecahkan telor dlm mangkuk. Pukul sikit. Dan masukkan ketiow yg dah di leraikan. Kacau. Panaskan 2sudu besar minyak dlm kuali. Goreng ketiow td sampai telor nampak hampir2 garing.

Goreng dgn kuantiti sikit2..kalau byk2 sekaligus jadi tebal dan kurang best.

Cara untuk masak kuah :

Tumis bawang putih, masukkan ayam, perasakan dgn garam. Bila ayam dah masak, masukkan air dan sos tiram. Bila dah betul2 menggelegak, kuatkan api. Pastu pecahkan telor dlm senduk, kemudian rendam senduk berisi telur tu dlm kuah sampai telor tu dah separuh masak baru lepas dlm kuah. Buat sebiji-sebiji.

Pastu masukkan cendawan,pak choy dan kobis. Tutup api,masukkan tomato.
Siap.

P/s : masak kuah dulu baru goreng ketiow tu..


Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

  1. wallah..xde bahan kalu dh ade bakat n kemahuan pasti sedap punyelah..lbh2 lg ari tangan isteri..lg sedap dr air tangan gadis single n independent..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha dah kawen masak ikut selera hubby jela cik nanad..gitule kekdahnya..hehe

      Delete