Thursday, July 18, 2013

Nasik Minyak Ekspres dgn Kurma Ayam , Juga Siakap Kukus Kuah Asam

Lauk buka puasa kelapan;




Nasik minyak + kurma ayam + acar
Onde-onde + cream-puff

Pakwe ada kat rumah rajin sikitla nak berkung-kang kat dapur.
Nasik minyak senang. 20minit macam tu siap. 2cawan beras basmathi+2 setengah cawan air. Setengah sudu teh saffron. Gaul sekali dengan beras, masuk dalam rice cooker, letak tepi dulu.
Pastu Bwg putih 3ulas,bawang merah 1ulas, bawang besar separuh. Semua kasi mayang nipis2, tumis guna minyak sapi "ghee". Campak sekali bunga lawang,kayumanis,pelaga. Dah siap tuang je semua dalam rice cooker. On suis. Jap lagi masak.

Pastu untuk kurma, google je "Ayam Kurma Mat Gebu". Hahahha...sedap kot resipi kurma dia. Senang pun ye. Selama ni guna rempah kurma Maggi. Macam kureng sikit rasa dia kat tekak. CMG suggest guna rempah kurma Baba's. Taruk sikit jintan..eh, sedap la rasa dia. All this while takut2 nak campak jintan. Takut pahit. Tak berani cuba tak tau. Dah cuba hari-hari mau...Cuma saya punya ni pekat sikit sebab dah nak buka sangat, tak sempat nak tambah air banyak2 dan tak sempat nak tunggu pecah minyak. Enam setengah baru terhegeh2 kopek bawang, tenggek nasik..tp alhamdulillah siap jgk sebelum azan..

Creampuff dgn onde-onde tu cara buat dia......kena tanya tokey kat bazar la kot...muahahha...

Hari ni punya buka, masak ikan siakap kukus. Tergoda dgn siakap kakGee fauziahsamad.com tu.. kebetulan tgh cari barang dapur nampak ada siakap segar jgk.amik sekor besau punya baru rm10. Tiru resepi kakjee sikit,kasi perap dgn bawang putih,halia,sos tiram. Pastu godek sendiri blend bwg bear dgn bwg putih dgn lada merah. Campur air sikit kasi tenggek sampai masak. Kasi sejuk. Bubuh jus limau byk2. Biar masam dan pedas. Pehtu tuang atas ikan yg dah siap kukus. Done.



Gambar nih nampak macam ikan tengah terjun tiruk. Comey ;)

Lauk tambahan adalah sup urat keting dan lemak daging bakar dari bazar. Makan lemak je! Hahaha...



Tu je untuk hari ni. Sekian....


Daughter - Wife - Mom

No comments:

Post a Comment