Saturday, August 17, 2013

Mengimbau Kenangan

Bismillahirrahmanirrahim...

Semalam, 16/8/2013..

Cukup 13 tahun dah pun ayah pergi. Saya panggil ayah dgn nama Baba. 13 tahun tu bukan sekejap. Lama...tapi,jujur dari hati la saya cakap, tetap tak boleh melupakan.
Sapa2 yang pernah diuji dgn kehilangan bentuk macam ni dia akan paham macamana perasaan tu..
Seriously, until now saya masih tak boleh lupa sikiiiit pun.

BABA, orangnya berisi ;)
Tak tinggi sangat. Rendah la senang cerita. Rambut kerinting homei2...dah tuaaaa sikit ada uban manyak2 kat tepi and belakang kepala. Kulit cerah...macam kuning2 langsat gitu. Kalau tengah panas jadi pink. Olllloh lagi comel. Hidung mancung, halus kat depan.

BAU PERFUME Baba,
Sakit hidung ar bau perfume Baba. Kuat. Hahaha... Suka sangat pakai minyak atar arab tu. Adik2 Baba pulak ramai yang belajar kat Mesir, anak2 pun belajar kat Mesir jgk. Anak-anak angkat dia pun sama. Memang banyak la stok minyak atar kat rumah dalam botol2 kecik tu..

JAKET BABA pakai untuk g keje. Ponnnn tak pernah lupa macamana rupa jaket tu, walaupun jaket tu dah takde sekarang ni. Taktau sape yg mewarisi..Suit yg sepasang baju seluar tu. Kaler kelabu. Mcm style Tun Dr.M pakai tu.. Taktau la kenapa Baba suka baju macam tu. Tapi hensem tauuuu...ahahaha...*ok,pura2 gelak*
Kalau hari khamis, Baba pakai baju batik utk g keje. Tapi selalu sangat Baba ngelat, sbb baju batik jenis yg cepat kedut kot..Selalunya Baba pakai kemeja cotton yg corak ala-ala batik. Jenis bunga kecik-kecik. Warna coklat ke, kuning ke, hijau lumut tu ke...sjibik sejibun mcm baju jawa tu...

Baba JARANG BREAKFAST kat umah. Pagi2 dia paling awal bangun. Lepas mandi semua, pukul 5 Baba dah start setelkan solat-solat sunat dia. Mengaji ke...sambung sampai ke Subuh. Pastu kejut anak2 bangun jemaah Subuh..Lepas Subuh, baca surah Waqiah. Tiap2 hari memang macam tu. Sampaikan tak payah buka quran pun dah boleh baca lancar..Surah Waqiah tu pemudah rezeki kata Baba.. Alhamdulillah, kitorang walaupun tak kaya dan tak mewah tapi cukup. Cukup untuk sekolah, cukup untuk makan. Cukup setakat CUKUP. Lepas baca Waqiah tu Baba siap-siap pegi ofis. Dulu2 ada driver ofis datang jemput sebab Baba kan takde kereta. Kadang-kadang pegi dengan teksi je. Ujung-ujung dalam setahun dua sebelum meninggal je Baba sempat beli kereta, drive sendiri g ofis.

Lepas masuk ofis, breakfast makan nasik berlauk. Feveret dia tu nasik berlauk dekat ofis. Pastu setel2 bersiap nak pegi ceramah ke mana. Kerja Baba memang tak duduk ofis sangat. Kat ofis dia berehat je. Memang keje dia memenuhi jemputan ceramah. Ikut mana orang jemput. Kat hospital ke, kat majlis apa2 ke, macam tu lah. Kadang-kadang sehari sampai 3,4 tempat kena attend ceramah. Sebab tu kena pakai driver jabatan. Bukan sebab jawatan tinggi ke apa. Tak....tapi sebab nak cepat gerak ke sana sini. Ada jugak sampai ke malam pun kena pegi ceramah jgk. Sampai balik rumah pukul 1pagi. Esok pagi2 masuk ofis belah pagi, pastu keluar ceramah sana sini. Perang atau malam biasanya Baba terus balik ke rumah. Tak singgah ofis dah.

MAKAN MALAM BABA KAT RUMAH. Kebanyakan harinya macam tu la. Balik makan kat rumah. Kalau tak kena ceramah luar kawasan, Baba biasa petang pukul 5 dah ada kat umah. Lepas asar dia keluar naik motor pegi ziarah kawan2 sekampung. Kadang-kadang Baba lepak atas buai, kat rumah dulu banyak buai. Lepak sambil memperkemaskan hafazan Al-quran dia. Baba rajin hafal Quran. Sikit2 pelan2 dia hafal.

SOLAT MAGHRIB & ISYAK JEMAAH. Jemaah semua dgn anak-anak. Maghrib adalah waktu WAJIB semua anak2 ada kat rumah. Waktu azan maghrib tu adlaah waktu yang kitorang semua dah siap mandi, Dah sedia atas tikar sejadah untuk jemaah sama2. Lepas solat maghrib anak2 yang dah mengaji Quran kena ngadap Baba. Yang mengaji muqaddam dengan mak je. Lepas mengaji sambung isyak jemaah. Lepas tu makan malam. Kadang2 makan malam dulu, lepas habis Buletin Utama baru solat. Lepas tu Baba sambung lepak depan tv, sambil pantau anak2 buat keje sekolah. Pastu dia akan tunggu DUNIA JAM 10. (Sekarang panggil berita dunia kan).

Pastu Baba ada DIARI. Yang dia catat tarikh2 penting. Macam, berapa haribulan dia ada ceramah kat mana. Pukul berapa dia kena ceramah kat mana. Seminar apa. Kursus apa...Tajuk apa dia kena kupas...semua dia tulis dalam tu. Pasal anak-anak pun ye, dia catat semua dalam tu. Contoh macam : "1 Mei : Mujib balik."
Simple. Tulis ringkas2 je...

Urm....lagi apa ye pasal Baba ni....
FEVERET FOOD DIBULAN RAMADHAN, kalau buka puasa adalah Nasi Kerabu homemade. Tiap2 hari mak akan buat nasi kerabu. Sahur pulak kena ada satu jenis kuah air. Macam singgang ke, tumis air ke, bening ke...tak kisah la.. Cuma puasa tahun ujung-ujung sebelum meninggal tu tiap2 pagi mesti ada bihun sup. Lain menu Baba tak lalu.

PANDAI MENJAHIT.
Lagi terer dari mak. Sampai dulu boleh buat bengkel jahit,ajar org free, pastu bila dah pandai orang keje dgn Baba sebagai tukang jahit. Kat rumah ada 13bijik mesin jahit. Baba supply baju melayu readymade ke kedai2 baju. Dari saiz budak kecik sampai ke dewasa, semua ada. Tu semua pekerja yg buat la. Baba kan kena g ofis dan ceramah sana sini. Dia cuma monitor dan manage bisnes je la. Setelkan akaun semua ,amik order, tu semua keje Baba. Kalau yg orang tempah special baru Baba jahit sendiri. Macam blazer, jacket, slack, jubah, blouse, tu baru Baba akam jahit sendiri. Serius Baba memang pandai menjahit. Raji pulak attend course sana sini sebab nak belajar jahit macam2..rasanya gaun je kot Baba tak penah jahit. Ni kalau baba masih ada mesti Imtinan dan Iman tiap2 tahun raya pakai gaun dan baju kurung TokBa yg buat kan...huhuhu...
T_________________T

PANDAI MASAK. Baba kalau masak sap sap soi je siap. Tapi jarang ar masuk dapur. Hahaha...Tapi pelik jgk sebab Baba pandai masak menu pelik2. Macam ketam ke, gulai ayam taruk daun limau ke...mcm lain la sikit kan. Taktau la mana Baba belajar. Kuih pun dia pandai godek jgk. Agaknya ikut arwah ummi dia kot. Baba rapat dgn arwah ummi dia (nenek saya). Selalu sangat dengar cerita pasal nenek ni dari Baba. Waktu nenek meninggal Baba tengah study kat India lagi.

Baba pernah cerita.....dulu2 kan orang susah2 semua. Bila Baba dapat sambung belajar kat India, lupa university apa, memang sedihla sebab takde duit kan. Bukan senang nak pegi sana. Arwah nenek ni la yg tungkus lumus buat kuih tiap2 hari, pastu ambik tempahan blazer orang kaya2 sbb nak kumpul duit untuk tambang kapal laut. Kapal laut wei....berapa bulan agaknya baru Baba sampai india sinun. Huhuhu...

Tahun akhir Baba kat India tu Baba cakap ada benda pelik jadi kat dia. Dia tak boleh belajar. Asyik teringat kat ummi (nenek) ni. Hari-hari nangis. Tidur mimpi ummi. Bangun tidur nampak ummi. Bukak buku nampak ummi. Pegi kuliah nampak umi. Baba macam orang nak sasau pun ye. Takboleh buat apa. Dia betul2 teringat kat ummi. Allah macam campakkan rasa rindu kat ummi yang berat sangat waktu tu. orang dulu2 bukan senang nak berhubung,mana blh nak talipon segala kan. Jadi sebab dah tak boleh nak buat apa pon, Baba korek duit simpanan yg ada, kawan2 pun tolong2 topup sampai cukup tambang balik malaysia. Waktu tu Baba nekad, dia kena balik. Hati dia tak sedap. So baliklah Baba ke Malaysia. Bila sampai tu, orang cakap ummi dah meninggal. Rupanya ummi tanggung sakit lama, something yg macam breast cancer la lebih kurang. Muda lagi umur nenek waktu tu. anak bongsu baru umur 2tahun kot.huhu...

SUKA MENULIS.
Sangat sukakan bahasa Arab. Dan rajin menterjemah kitab2 arab ke bahasa melayu. Hari tu tengok jabatan Agama negeri ke JAKIM tah ada terbitkan buku terjemahan Baba, versi kompilasi. Mula2 tengok buku tu saya menangis. Terasa macam Baba makin dekat dgn saya. Macam dia masih ada lagi sekarang ni bila belek2 buku tu. waktu Baba meninggalkan pun ada satu kitab yg dia tengah terjemahkan, tapi tak sempat siap. Sedih rasa...saya tak mampu nak ssiapkan...tak mampu nak sambung minat Baba...we are sorry Ba...

Allahu....
Penatnya rasa. Berat dada menanggung rindu. Semoga Baba aman di sana. Tak sabar nak berjumpa. Janganlah kenangan2 bersama Baba ini hilang dari ingatan...


Daughter - Wife - Mom

10 comments:

  1. yup!! sy pun baru 5 tahun ayah pergi tiap kali teringat boleh menitik air mata ni tambah2 arwah ayah pergi 4 Ramadhan...16/8 n 17/8 my besday emm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairiah, hepi belated birthday :-)
      Urm, mcm tu lah kita yg ditinggalkan ni...
      Terkenang2 sokmo...sama2 kita kirimkan doa..

      Delete
  2. Semoga doa kita sebagai anak jadi penghubung satu kerinduan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu..
      Bila tadah tgn berdoa terasa dekat je. Hehe...
      Mudah-mudahan doa sampai. Amin..

      Delete
  3. 13 tahun berlalu..tp segala2 nye masih segar yer sufi....alfatihah....

    ReplyDelete
  4. Alfatihah...
    Hidup dalam kenangan.
    K.Aty pun bertabalah, mesti lebih perit dri saya bonda tercinta baru pergi kan...ujian Allah buat kita..

    ReplyDelete
  5. Innalillah, alfatihah buat baba su, moga terus tabah ye su

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq k.asma..insyaAllah,akn cuba untuk terus tabah....uhuhu...

      Delete
  6. alahai sebak lak baca..byk gak memori awak ngn arwah..akak igt2 lupa..arwah ayah pergi waktu akk darjah 2...;(

    ReplyDelete
  7. Oh ye...takziah buat akak jgk.
    Urm byk memori dgn arwah baba ni. Waktu dia pegi pun saya dah besar, dah form 2. Dan mmg rapat sgt dgn dia, tgk tv malam2 celah ketiak baba...hehehe...mmg rindu la kan...

    ReplyDelete