Tuesday, August 3, 2010

How to manage your PTPTN money?

Wah..bunyi mcm SUfi ni money management consultant pulak..No lah, I'm juz a wife of Mr Faris, and a student of AIKOL, at IIUM..
Hari ni kawan-kawan semua teruja bila duit PTPTN dah masuk..Yelah, dah sebulan semester bermula, baru nak kuar ye.. tapi apapun SUfi panjatkan kesyukuran kepada ALLAH kerana memberikan nikmat selepas diuji dengan kesusahan dan kepayahan. SUfi tengok kawan-kawan semua happy - teruja - excited - macam2 riak muka pun ada. Sufi faham. Dulu pun SUfi lalui benda yang sama juga. Bila duit PTPTN lambat masuk, makan pun terpaksa dicatu. Nak beli barang keperluan pun terpaksa berkira-kira, apatah lagi buku. Kadang-kadang duit belanja yang ibu dan abang-abang bagi Sufi guna untuk beli buku je dulu. Sufi sanggup korbankan makan demi untuk beli buku original - tak mau yang fotostat.Hihi.. Tapi selalunya bila duit PTPTN dah masuk pun, hujung-hujung semester pun sama juga, terpaksa mencatu makan juga. Ye, sabab bila duit dah ada kat tangan borosnya lain macam.
Tapi dulu, sepanjang SUfi bergantung sepenuhnya pada PTPTN, alhamdulillah, hujung-hujung semester pun Sufi masih punya saki-bakinya berkat berjimat-cermat. Waktu itu bolehlah SUfi belikan buah tangan seadanya untuk anak-anak buah kesayangan SUfi. Setiap seorang akan dapat satu mainan dan buku. Sebab Sufi biasa hidup susah mungkin, maka dari kecil lagi Sufi sudah dilatih untuk menahan keinginan untuk memiliki apa-apa yang bukan berkepentingan..

Sekarang Sufi dah kahwin, dah ada orang tanggung, alhamdulillah...Ok kawan-kawan, mari kita sama-sama mengira.. Sufi sekadar ingin berkongsi cara Sufi buat pengagihan duit belanja dulu, time SUfi belum kahwin dan time Sufi masih bergantung penuh pada PTPTN..disamping membantu kawan-kawan supaya di akhir sem nanti ada baki yang boleh di guna untuk next semester..

Biasanya kita akan dapat PTPTN sebanyak RM2,500 lepas tolak yuran belajar.
RM420 untuk bayar kolej. Jadi tinggal lagi belen RM2000 lah senang cerita..
Katakan ada lagi 4bulan untuk tamat semester, bersamaan dengan 120 hari ..
Budget makan RM10 sehari x 120 hari = RM1,200.
Jadi ada lagi belen RM800. Banyakkan?

Selalunya Sufi asingkan RM1,200 ni dlm akaun bank bersaingan. Dan lagi RM800 tu SUfi akan keluarkan dan asing-asingkan dalam sampul surat:
RM300 - untuk buku dan kos fotostat..Selalunya ada lagi belen tu..
RM100 - untuk beli keperluan kat kolej - sabun basuh, sabun mandi, softner, etc.. (so, sufi akan mak sure time membeli belah tu tak kan lebih dari RM100. Tak jadi masalah pun sebab Sufi memang keluar shopping sekali je setiap sem..hehe)
RM400 - yang ni lah yang SUfi simpan..boleh beli baju raya sepasang untuk SUfi, sepasang untuk ibu Sufi, dan hadiah untuk anak-anak buah..pun masih ada belen lagi..kalau ada duit dlaam sampul-sampul lain yang habis bila akhir sem selalunya SUfi top-up guna sampul RM400 ni lah..

dan, paling SUFI bersyukur kerana semenjak dah dapat bantuan PTPTN tu, Sufi tak pernah ada hutang dengan kawan-kawan..bukan apa, Sufi kalau boleh tak mahu susahkan orang. Kalu orang nak pinjam dengan kita tak apa..kita tolonglah.. tapi kalau kita nak pinjam dengan orang..cubalah elakkan..
Teringat pesan ayah mertua SUfi ; dalam hidup ni kita kena banyak menyenangkan orang, dan sedikit menyusahkan orang..

Untuk kawan-kawan, cubalah amalkan cara ni.. Dengan syarat, kena jimat cermat.. kena hidup macam cara orang susah sikit lah..hehe..
(Kalau yang berkereta, atau tiap-tiap bulan mesti beli baju/magazine/novel/henset/perfume baru tu mungkin cara ini tak sesuai..hehe)

No comments:

Post a Comment