Tuesday, July 16, 2013

Day 4, Day 5, Day 6

Haaa tu dia update pukal namanya. Bengkek je hati ni bila pg tadi publish entri tak juar tapi kat draft ilang! Apokah?

Day 4, bukak umah mak saya. Saya adik beradik tak ramai. 5orang je. Sebab semua dah kawin jadi 5x2 = 10. Bukak umah mak takde la nak berangan mcm dulu2 dah boleh kumpul makan ramai-ramai dengan penuh meriah, masak sama-sama hidang sama-sama. Masing-masing ada anak2 kecik dan masing-masing pregnant kecuali saya. Saya blh imagine penatnya puasa+pregnant+ada anak-anak kecik ni.

Memang tak sama la masa mak sihat dulu. Semua dia masak. Penat pun usaha jgk masak tiap-tiap hari bulan puasa. Buka dan sahur mesti ada lauk yg mak masak. Tak byk,satu pun jadi lah. Tengok semua kakak-kakak ipar less mesu je saya ajak mr.Faris g bazar je lah. Diorang masak nasik dgn sayur dgn ayam bakar je kat umah. Pastu saya borong cencaru sumbat,sup tulang,sup perut, air asam paru,air asam cendawan, murtabak,dan kuih muih. Pastu yg habis ayam bakar dgn air asam paru je....lain-lain tak bersentuh pun. Hurm....pastu time buka semua makan tak menyungguh, sunyi sepi, dah siap solat maghrib pastu siap2 g terawih...tinggal saya dan mr.faris je tercongok2 kat umah...macam eh??? Pastu kitorang pun balik je lah...huhu...Rindunye waktu mak sihat-sihat dulu. Bulan puasa dgn raya mmg meriah sgt waktu tu..

Balik umah sebab nak create joy tu kul 11 malam pegi gerai cari makan-makan sikit. Dapat ini...colek/rojak paru dgn kerang rebus. Jadilah...




Day 5, sahur terbabas. Sedar2 dah pukul 6.30...kau pandang aku,aku pandang kau, tersengih sama-sama.

Pastu Mr.Faris dah kena fly dah.....Bermulalah episod berbuka lauk airmata...



Berbuka petang itu..singgan ikan tongkol seketul, ikan goreng makan tak habis,belen sekor buat sahur...tu ulam timun tu pun timun air mata jgk tu..

Day 6, sahur gigih bangun. Berangan nak goreng nasik. Terasa-rasa dah sedapnye nasik goreng!!! Nasi goreng bubuh ikan goreng,pehtu gigit cilipadi hijau mentah2...uishhh meleleh. Bangun kul4.30, Iman pun bangun jgk kul 4.30...tersengih2....urm mmg tak ar nak masak kan. Memang masakla kalau masak..hahaha..Lalu kusantap saje nasik kosong dgn ikan goreng baki buka tu...tengok dalam gobok ada sambal kupang siap Adabi, lauk standby dlm keadaan darurat mcm ni..






Jadila takat nak alas perut.
Pastu bancuh Ephyra 1gelas.
Makan gopoh-gopoh. Baru habis separuh pinggan Iman dah takmo duk sorang2 kat bilik. Nak mendakap la tu ye...

Buka macam semenggah sikit la...terbuka selera buat kuey teow sup dgn sambal kicap pedas. Err tp apsal sambal kicap sy buat manis ek? Terus rasa loya2 nak mkaan kueyteow manis pedas mcm tu. Camana nak buat sambal kicap sedap kebabom tu ek? Yg pedas bedesing tak manis tu...kena campur air kosong ek? Kang tak pekat pulak... Saya hentam tumbuk cilipadi 5,6bijik,bawang merah seulas bwg putih seulas,gaul kicap. Pehtu perah asam limau.




Pinggan pertama. Setel. Pinggan kedua. Setel jugak. Imtinan suka nye la hai kueyteow sup ni. Tapi nak makan sendiri...silala anak asalkan makan..

Err...sambal kupang tu tak best tau. Jgn beli ek...hihihi...


Daughter - Wife - Mom

8 comments:

  1. Assalam, terima kasih sudi keteratak bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thx jgk la bunda sudi jenguk ke sini...tengok bunda ada shoutbox tu yg sampai ke teratak bunda tu :-)

      Delete
  2. salam ramadhan sufi..
    saje mamilisa nak menyinggah..hehe..
    sambal kupang instant pun ade ye skarang ye..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadhan...ade sekarang ni sume instant. Siap sambal blacan instant pun ada iklan kat tv tu kan...hehe

      Delete
  3. Sambal kicap berdesing : bahan2: 1 labu bwg putih. 15 biji cili padi. Kicap manis. Cara buat. 1. Bakar bwg putih atas api smpi kulit dia hitam legam. Bila sejuk kupas n tumbuk lumat 2. Timbuk cili padi smpi lumat. Campur sebati dgn bwg td, masukkan kicap manis ya bkn kicap masin. Gaul2. Siap!. ;) pastu rasa la. Kot pedas sgt tmbh lg kicap manis. Klu xckup pedas tmbh cili tumbuk lg.

    Selamat mencuba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa tu dia keluar dah sambal kicap berdesing asna...owh kena bakar rupanya bwg putih tu...okeh tenkiu akan cuba nanti...stok yg ni dah habis ni..blh la try yg baru plak. Thx alot asna, nanti dah buat akak tayang ;)

      Delete
  4. Haaa baru nak bagi resepi sambal kicap, sekali Asna dah bagi dah resepi tu :) Hihi.

    Saya pun bangun pagi nak masak tapi bila anak pun bangun sekali, hadoi susahhhhh.. Berapa kali dah sahur lauk kurma dengan air je haha

    ReplyDelete
  5. Versi azma pun sama jgk mcm asna ek? Glamer nampaknya sambal kicap ini.

    Dgn ank2 mcm tu la. Larat ke sahur kurma dgn air je? Breastfeed lagi kan? Moa Allah permudahkan perjalanan azma dan family ye :-)

    ReplyDelete