Saturday, March 17, 2012

Resipi Daging Kangaroo Goreng Bersos

Motif update sampai 2 entri resipi dlm 1 hari? Takde motif...

Ni pun lauk semalam jgk..stok daging kanggaru yg bwk balik hari tu ada lg 2 1/2 kg dlm peti ais..kata beli 6kg kan..haruslah perabis sikit2..payah tu nak dapat..

First time try,goreng kunyit mcm daging biasa. Result = fail. Tak sedap..huhu..ni second try.




Bahan :
- 1/2 kg daging kanggaru
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh garam
- Secubit thyme leave kering
- 2 ulas bawang merah kecil,mayang
- 1 sudu besar sos tomato
- setengah sudu besar soscili
- 2 sudu besar kicap manis
- setengah cawan minyak

Cara2 :
-Daging dipotong kiub setebal 1@2inci. Daging ni sangat lembut. Kalau potong nipis nanti hancur bila masak.

-Basuh dan sejat. Gaul dengan kunyit,garam&thyme. Perap 20minit. Masukkan dlm kuali. Tak perlu letak air sebab daging dia dah sedia lenbut. Tunggu sampai air daging kering.

- Bila dah kering masukkan minyak. Kaup balik dengan daging. Bila minyak dah panas taburkan bawang yg dimayang. Kaup balik sampai bawang agak garing.

- Pastu masukkan sos cili,sos tomato,kicap. Kaup balik lagi sampai rata. Bila daging nampak berkaramel (mcm berkilat-kilat),boleh tutup api..very the simple..

Komen mr.Faris : Seeedapnyeeeee yaaaaaangggg...abg tak pernah rasa daging masak sedap mcm ni yang..

Hamboih,dia punya tarik tu mahal..haha..kembang berbunga hati tukang masak ni..sebenarnya selalu je masak mcm ni guna daging lembu..takde plk sedap dia sampai mcm ni..

* tips masak daging kanggaru :
1) tak perlu masak terlalu lama,sbb dia lembut..
2)jgn kaup balik/kacau kasar2,nanti hancur..jd mcm serunding plak..
3) jgn guna bawang putih! Ia akan menghasilkan paduan bau yg tak enak..mcm bau daging busuk...huhu

- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment